ΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΞΕΑ – ΕΠΙΠΕΔΟ 2 – Α‘ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: Τα οξέα είναι υδρογονούχες ενώσεις οι οποίες Στη λεμονάδα και στην πορτοκαλάδα – κιτρικό οξύ. όξινη γεύση το χρώμα των δεικτών Οξέα είναι οι υδρογονούχες ενώσεις οι οποίες όταν διαλύονται στο νερό διίστανται (ιοντίζονται) και δίνουν κατιόντα υδρογόνου Η+. S. Arrhenius
Στα αναψυκτικά τύπου κόλα – φωσφορικό οξύ.
Στο ξύδι – οξικό οξύ.
Στους χυμούς των φρούτων – ασκορβικό οξύ.
Στο γιαούρτι – γαλακτικό οξύ.
Στο κρασί – Τρυγικό οξύ.
Στην ασπιρίνη – ακετυλοσαλικυλικό οξύ.
Στα υγρά μπαταρίας των αυτοκινήτων – θειικό οξύ.
Στα υγρά του στομάχου (γαστρικά υγρά) – υδροχλωρικό οξύ.
↑ Return to ΧΗΜΕΙΑ
Οξέα
Βασικές έννοιες
Permanent link to this article: https://pervolischool.edu.gr/chemistry/acids/