↑ Return to ΧΗΜΕΙΑ

Οξέα

Βασικές έννοιες

 

ΧΗΜΕΙΑ 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΞΕΑ – ΕΠΙΠΕΔΟ 2ΑΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: 

  • Τα οξέα είναι υδρογονούχες ενώσεις οι οποίες

    Στη λεμονάδα και στην πορτοκαλάδα – κιτρικό οξύ.
    Στα αναψυκτικά τύπου κόλα – φωσφορικό οξύ.
    Στο ξύδι – οξικό οξύ.
    Στους χυμούς των φρούτων – ασκορβικό οξύ.
    Στο γιαούρτι – γαλακτικό οξύ.
    Στο κρασί – Τρυγικό οξύ.
    Στην ασπιρίνη – ακετυλοσαλικυλικό οξύ.
    Στα υγρά μπαταρίας των αυτοκινήτων – θειικό οξύ.
    Στα υγρά του στομάχου (γαστρικά υγρά) – υδροχλωρικό οξύ.

    όξινη γεύση

     

    το χρώμα των δεικτών

  • Οξέα είναι οι υδρογονούχες ενώσεις οι οποίες όταν διαλύονται στο νερό διίστανται (ιοντίζονται) και δίνουν κατιόντα υδρογόνου Η+.

    S. Arrhenius

Permanent link to this article: https://pervolischool.edu.gr/chemistry/acids/