ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΠΟΛΥΜΕΣΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ  –  ΕΠΙΠΕΔΟ 1 Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΘυμόμαστεΨηφιοποίηση ΕικόναςΕπεξεργασία εικόναςΤέστ

Θυμάμαι – Πληροφορική Α’ Γυμνασίου Κεφ 3

Η Οθόνη του Υπολογιστή

Η οθόνη του υπολογιστή έχει κατασκευαστεί έτσι, ώστε η επιφάνεια της, στην οποία εμφανίζονται οι εικόνες, να χωρίζεται σε μικρές ορθογώνιες περιοχές. Κάθε περιοχή ονομάζεται εικονοστοιχείο (pixel) και σ’ αυτό εμφανίζεται ένα μόνο χρώμα κάθε φορά.

Ανάλυση μιας εικόνας σε εικονοστοιχεία

  • Ο αριθμός των εικονοστοιχείων που συναντάμε σε μια οριζόντια και σε μια κάθετη γραμμή καθορίζουν την ανάλυση (resolution) της οθόνης.

    Αν για παράδειγμα η ανάλυση μιας οθόνης είναι 640×480, τότε σε κάθε γραμμή συναντάμε 640 εικονοστοιχεία, ενώ σε κάθε στήλη 480. Συνηθισμένες αναλύσεις είναι 800×600, 1024×768, 1280×1024 και 1600×1200.

    Η ανάλυση μιας οθόνης μπορεί να αλλάζει από το χρήστη, ώστε να μην τον κουράζει και να τον διευκολύνει στην εργασία του. Όσο μικρότερη ανάλυση επιλέξουμε, τόσο μεγαλύτερα βλέπουμε τα αντικείμενα στην οθόνη μας.

    Μια οθόνη με μεγαλύτερη ανάλυση μπορεί να απεικονίσει περισσότερα αντικείμενα, αλλά αυτά εμφανίζονται πιο μικρά


  • Με την έννοια μέγεθος της οθόνης αναφερόμαστε στην επιφάνεια προβολής της οθόνης. Το μέγεθος μιας οθόνης μετριέται με το μήκος της διαγωνίου της οθόνης σε ίντσες (1 ίντσα = 2,54 εκατοστά) και είναι σημαντικό για την επιλογή της.

    Οι μεγαλύτερες οθόνες κάνουν την εργασία μας πιο ξεκούραστη και ευχάριστη. Αν θέλουμε να βλέπουμε πολλά αντικείμενα, αλλά αυτά να μην εμφανίζονται μικρά, πρέπει να επιλέξουμε μεγαλύτερη οθόνη.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ

Ψηφιοποίηση εικόνας ονομάζεται η διαδικασία μετατροπής μιας εικόνας σε ψηφιακή μορφή -δυαδικά ψηφία 0 και 1- ώστε αυτή να μπορέσει να αποθηκευτεί στον υπολογιστή με απώτερο σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία της.

Η μετατροπή ενός πίνακα ζωγραφικής σε ψηφιακή μορφή επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό της σε μικρά τμήματα -εικονοστοιχεία (pixel), καθένα από τα οποία έχει ένα μόνο χρώμα. Αξίζει να αναφερθεί εδώ, ότι με την ψηφιοποίηση υποβαθμίζεται η ποιότητα της εικόνας -τόσο περισσότερο όσο μεγαλύτερες είναι οι διαστάσεις του κάθε pixel.

  • Ανάλυση εικόνας Εκφράζει τον αριθμό των εικονοστοιχείων μιας εικόνας σε κάθε διάστασή της. Για παράδειγμα, κάθε οριζόντια γραμμή της εικόνας δεξιά χωρίζεται σε (αποτελείται από) 39 pixel, και σε κάθε κάθετη γραμμή υπάρχουν ……. pixel. Λέμε λοιπόν ότι η εικόνα αποτελείται από συνολικά 39 x ……. = 1521 pixel ή ότι έχει ανάλυση 39 x 39 pixel.

    Αντίστοιχα, της πρώτης εικόνας αριστερά η ανάλυση είναι ……… x ……… pixel και η εικόνα συντίθεται από …..…….. συνολικά pixel. Σημειώνεται ότι, όσο περισσότερα είναι τα εικονοστοιχεία από τα οποία αποτελείται μια εικόνα στη μονάδα μήκους, τόσο περισσότερο μπορούμε να τη μεγεθύνουμε. Έπειτα μπορούμε να την τυπώσουμε στο χαρτί χωρίς να διακρίνονται τα εικονοστοιχεία στην εκτύπωση.

    Άσκηση 1 Ποια η ανάλυση των παρακάτω εικόνων; Ποιος ο συνολικός αριθμός των pixel που συνθέτουν την κάθε εικόνα;

    Εικόνα 1 –Snoopy                                                                  Eικόνα 2 –Μίκυ:

    Ανάλυση: ……….. x……….. pixel                                   Ανάλυση: ………………………    …………        

    Αριθμός pixel: ……………                                             Αριθμός pixel: ……………    

    Ενδιαφέροντα

    Στην διεύθυνση που ακολουθεί παρακάτω υπάρχει  μια φωτογραφία από την ορκομωσία του Αμερικανού Προέδρου, στην οποία μπορείτε να ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ !!!!!!!! Η φωτογραφία αυτή ελήφθη από κάμερα 1474 megapixel !!!!!!!!!!!!!  

    http://gigapan.org/viewGigapanFullscreen.php?auth=033ef14483ee899496648c2b4b06233c

    Taken by David Bergman

    Size 1.47 Gigapixels

         Panorama size: 1474 megapixels (59783 x 24658 pixels)      Input images: 220 (20 columns by 11 rows)

    Date taken Jan 20, 2009
    Description

    I made this Gigapan image from the north press platform during President Obama’s inaugural address at the U.S. Capitol in Washington, DC on January 20, 2009. It’s made up of 220 images and the final image size is 59,783 X 24,658 pixels or 1,474 megapixels.

    There are a few known stitching errors in this image. A NEW VERSION of the photo with most of the stitching errors corrected can be seen here: www.gigapan.org/viewGigapan.php?id=17217 ** PRINTS OF THE NEW VERSION ARE AVAILABLE: www.ObamaGigapan.com 

    Λονδίνο 80 Gigapixel: η μεγαλύτερη πανοραμική φωτογραφία στον κόσμο Η φωτογραφία του Λονδίνου που πρόσφατα δημοσίευσε το 360cities.net, παίρνει το στέμμα της μεγαλύτερης πανοραμικής φωτογραφίας του κόσμου. Η εικόνα έχει συνολική ανάλυση 80 Gigapixels, ή 80 δισεκατομμύρια εικονοστοιχεία. Η φωτογραφία του Jeffrey Martin τραβήχτηκε από την κορυφή του κτιρίου Centre Point, στο σταυροδρόμι της Oxford Street και Tottenham Court Road, χρειάστηκε 3 μέρες για την ολοκλήρωσή της και αποτελείται από 7886 υψηλής ανάλυσης επιμέρους φωτογραφίες.  Η εικόνα αποκαλύπτει τη θέα με τη μεγαλύτερη ανάλυση που έχει συλληφθεί ποτέ. Μπορείτε να δείτε τη φωτογραφία http://www.360cities.net/london-photo-en.html

    Copyright: Jeffrey Martin

    Type: Spherical

    Resolution: 80 Gigapixel

    Uploaded: November, 2010

    Updated: November, 2010

    About this Gigapixel

    This is an 80-gigapixel panoramic photo, made from 7886 individual images. This panorama was shot from the top of the Centre Point building in central London, in the summer of 2010. We hope that the varied sights and energy of London have been captured here in a way never done before, so that you can experience one of the world’s great cities – wherever you may be right now.

  • Δραστηριότητα 1

    Αναπαράσταση – Ψηφιοποίηση ασπρόμαυρης εικόνας στον ΗΥ

    Η παρακάτω εικόνα αποτελείται από …… pixel -στην οριζόντια διάσταση και 10 pixel στην ………………………… διάσταση. Στην εικόνα εμφανίζονται δύο μόνο χρώματα λευκό και …………………. Να σχεδιασθεί η εικόνα στον υπολογιστή. Προκειμένου να ψηφιοποιηθεί η εικόνα είναι απαραίτητο το χρώμα του κάθε pixel να κωδικοποιηθεί (αντιστοιχηθεί) σε ένα μοναδικό συνδυασμό δυαδικών ψηφίων 0 και 1. Για την κωδικοποίηση αυτή αρκεί να αντιστοιχίσουμε κάθε χρώμα σε ένα bit. Αν λοιπόν αντιστοιχίσουμε στο λευκό χρώμα το 1 και στο μαύρο χρώμα το …… να αναπαρασταθεί εκ νέου η εικόνα με τρόπο ώστε στη θέση του κάθε pixel να εμφανίζεται το αντίστοιχο bit. 

    Ασπρόμαυρη εικόνα: pixel art           Αναπαράσταση εικόνας στον ΗΥ – Ψηφιοποίηση

    Εφόσον το χρώμα του κάθε pixel αναπαρίσταται από ένα ψηφίο του δυαδικού συστήματος αρίθμησης μόνο, συνεπάγεται ότι η εικόνα θα αποθηκευτεί στον υπολογιστή καταλαμβάνοντας χώρο (έχοντας μέγεθος) ίσο με τον αριθμό των pixel που την συνθέτουν. Ο υπολογισμός του γινομένου που εκφράζει την ανάλυση της εικόνας θα οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα. Για την εικόνα μας ισχύει: Ανάλυση εικόνας = …………….. …………….. pixel και άρα μέγεθος εικόνας = ………….. bit. Επιθυμητό είναι το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος αριθμός και έτσι το μέγεθος της εικόνας εκφρασμένο σε bytes θα είναι:   ………….. : 8 = ……. bytes

    Δραστηριότητα 2

    Α. Σχεδίαση εικόνας

    Οι παρακάτω εικόνες να σχεδιαστούν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή pixel-pixel.

                        Εικόνα 1                                                         Εικόνα 2

    Β. Αναπαράσταση – ψηφιοποίηση εικόνας

    Αν δεχτούμε ότι για την αναπαράσταση του λευκού χρώματος χρησιμοποιούμε το ψηφίο 1 του δυαδικού συστήματος αρίθμησης και για την αναπαράσταση του μαύρου χρώματος το 0 τότε: α) για την εικόνα 1 να συμπληρωθεί ο πίνακας δυαδικών ψηφίων, β) για την εικόνα 2 να παρασταθεί ο ίδιος πίνακας. 

    1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
    1 0 1 0 1 1
    1 1 0   0 0 1 1
    1 1   1 1
    1 1 1 1
    1 1 1 1
    1 1 1 1
    1 1 0 1 1
    1 1   0 0 1 1
    0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

               Εικόνα 1: Ψηφιοποίηση                                 Εικόνα 2: Ψηφιοποίηση      

     

    Γ. Αποθήκευση εικόνας στον υπολογιστή

    Ποιο το μέγεθος της κάθε εικόνας όταν αποθηκευτεί στον υπολογιστή -να εκτελεστούν οι απαιτούμενοι υπολογισμοί.

    ……………………………………………………………………………………………………………………………………….. ……………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………………………………………………………..

    Δραστηριότητα 3

    Αναπαράσταση εικόνας διαφορετικών αποχρώσεων του γκρι στον ΗΥ

    Παρατηρείστε την διπλανή εικόνα. Σε αυτή απεικονίζονται ……… διαφορετικά χρώματα -λευκό, μαύρο και δύο διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι -ας πούμε γκρι ανοιχτό και γκρι σκούρο. Για την αναπαράσταση της εικόνας στον υπολογιστή το ……………. του κάθε pixel μπορεί να κωδικοποιείται (αντιστοιχίζεται) σε 2 bit. Το πλήθος των διαφορετικών αναπαραστάσεων -άρα και το πλήθος των διαφορετικών χρωμάτων που μπορούν να παρασταθούν- θα είναι τότε 22 = ……..

    Βάθος Χρώματος Το πλήθος των δυαδικών ψηφίων που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση της πληροφορίας του χρωματισμού του κάθε pixel μιας εικόνας θα ονομάζεται στο εξής βάθος χρώματος.

    Εφόσον κάθε κάθε pixel αποθηκεύεται δεσμεύοντας ………bit το μέγεθος του αρχείου της εικόνας μπορεί να υπολογιστεί ως εξής: Ανάλυση εικόνας x βάθος χρώματος : 8 = …………….. ……………..….. : …..= ……………..……………..……………..……………..……………..…………….. bytes

    Συμπληρώστε τον πίνακα.

    00 01 10 11
    Σκούρο γκρι Ανοιχτό γκρι

    Σχεδιάστε τον πίνακα αναπαράστασης της εικόνας στον υπολογιστή -πίνακας δυαδικών ψηφίων.

    Δραστηριότητα 4

    Αναπαράσταση έγχρωμης εικόνας στον ΗΥ

    Η εικόνα που δίνεται παρακάτω έχει σχεδιαστεί σε λευκό καμβά και αναπαριστά ένα …………….………………

    Απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα. Ποια η ανάλυση της εικόνας; ……………..……………..…………….. Πόσα διαφορετικά χρώματα απεικονίζονται στην εικόνα; ……………… Πόσα bit πληροφορίας είναι απαραίτητα για να παρασταθεί κάθε χρώμα της εικόνας;  ………………              Η ίδια ερώτηση σε διαφορετική διατύπωση: Ποιο είναι το βάθος χρώματος της εικόνας; Οι διαφορετικοί συνδυασμοί δυαδικών ψηφίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαράσταση κάθε χρώματος είναι: 00, 01, …….., ………και ως εκ τούτου μπορούν να αναπαρασταθούν 2….. = 4 διαφορετικά χρώματα -όσα και τα χρώματα της εικόνας μας. Να σχεδιασθεί η εικόνα στον υπολογιστή και στη συνέχεια να αναπαρασταθεί ως πίνακας δυαδικών ψηφίων, αν δεχθούμε ότι ισχύει η εξής αντιστοίχιση χρωμάτων και bit: 00 μαύρο, …….. σκούρο πορτοκαλί, 10 …………….. πορτοκαλί, ……. λευκό

                                                                                              

                Εικόνα                                   Ψηφιοποίηση – Πίνακας δυαδικών ψηφίων

    Ποιο το μέγεθος της εικόνας; Αιτιολογήστε την απάντησή σας. ……………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………………………………………………………..

    Δραστηριότητα 5

    Να συμπληρωθεί ο πίνακας για τις εικόνες 1, 2 και 3 που ακολουθούν. 

    Εικόνα Ανάλυση Βάθος χρώματος Διαφορετικά χρώματα Μέγεθος
    Εικόνα 1 2…… = …..
    Εικόνα 2 ….. …. = 8
    Εικόνα 3

               

     

    Εικόνα 1                                   Εικόνα 2                                 Εικόνα 3

    Να παρασταθεί κάθε εικόνα ως πίνακας δυαδικών ψηφίων.

  • Χρώμα εικόνας

    Κάθε εικονοστοιχείο μιας εικόνας στην οθόνη του υπολογιστή έχει ένα μοναδικό χρώμα. Το χρώμα αυτό παράγεται από το συνδυασμό διαφορετικών τόνων των βασικών χρωμάτων: του κόκκινου (Red), του πράσινου (Green) και του μπλε (Blue).

    Με τον συνδυασμό των διαφορετικών τόνων των τριών αυτών χρωμάτων μπορεί να επιτευχθεί τελικά η εμφάνιση οποιουδήποτε χρώματος στην οθόνη.

    Κάθε τόνος των τριών βασικών χρωμάτων (κόκκινο, μπλε, πράσινο) αντιστοιχεί στον υπολογιστή σε ένα δυαδικό αριθμό. Για την «αποθήκευση» του χρώματος ενός εικονοστοιχείου στον υπολογιστή συνδυάζονται οι τρεις δυαδικοί αριθμοί που αντιστοιχούν στους τόνους των βασικών χρωμάτων που παράγουν το χρώμα αυτό.

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ – ΕΠΙΠΕΔΟ Β‘ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

    ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ (ΤΙΤΛΟΣ): ________________________________________________________

    Σχολείο: ________________________________    Ημερομηνία: _______________

    Ονοματεπώνυμο: ___________________________________________________________ Τμήμα ______ Α.Κ. ____ 

    Εργαστηριακή Άσκηση 1

    Σκοπός της άσκησης που ακολουθεί είναι η σχεδίαση της εικόνας που φαίνεται αριστερά ως σύνθεση των εικονοστοιχείων (pixel) που την αποτελούν. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων όπου κάθε κελί του φύλλου εργασίας θα αντιστοιχεί και σε ένα στοιχείο εικόνας.

    Α. Μελέτη εικόνας Ξεκινήστε ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στην εικόνα. Συμπληρώστε όσα παρακάτω ζητούνται.

    Α.1 Ο αριθμός των διαφορετικών χρωμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην εικόνα είναι ……

    Α.2 Στην οριζόντια διάσταση η εικόνα σας αποτελείται από ……… pixel.

    Α.3 Στην ………………………….. διάσταση ο αριθμός των εικονοστοιχείων της εικόνας είναι ……

    Α.4 Η εικόνα έχει ανάλυση ……… x ……… pixel.

    Α.5 Κάθε εικονοστοιχείο έχει ένα και μοναδικό ……………………..  και κάθε εικονοστοιχείο αποθηκεύεται στον υπολογιστή ως μία ακολουθία ……………………… ψηφίων -bit, που παίρνουν τιμές 0 και  ……

    B. Σχεδίαση εικόνας στον ΗΥ

    Για τη συνέχεια θα σχεδιάσετε την εικόνα στον υπολογιστή ως ένα σύνολο εικονοστοιχείων.

    Β.1 Πριν ξεκινήσετε την εργασία σας ορίστε το όνομα του αρχείου και τον φάκελο που θα γίνει η αποθήκευση του αρχείου -φάκελος εργασίας.

    Όνομα αρχείου: Επώνυμο Ψηφιοποίηση εικόνας – Super Mario …..…………..
    Φάκελος εργασίας (απόλυτη διαδρομή): Υπολογιστής\Τοπικός δίσκος (D:)2019-20\ το τμήμα σας ……………….

    Β.2 Εντοπίστε το πρόγραμμα επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων και στη συνέχεια εκτελέστε το (ανοίξτε το).                         Οδηγίες: Κλικ στο κουμπί των Windows (κάτω αριστερή γωνία) Όλα τα προγράμματαMicrosoft OfficeMicrosoft Office Excel.

    Β.3 Ρυθμίστε τις διαστάσεις (πλάτος, ύψος) των κελιών του φύλλου εργασίας ώστε να σχηματίζουν τετράγωνα με μήκος πλευράς 25 pixel. 

    Για να το καταφέρετε αυτό κάντε πράξη τα παρακάτω: 1- Επιλέξτε όλα τα κελιά του φύλλου εργασίας – κλικ αριστερά από τη στήλη Α και πάνω από τη γραμμή 1. 2- Κινείστε το ποντίκι ακριβώς πάνω από τα ονόματα (επικεφαλίδες) των στηλών (A, B, C, D, …) με κατεύθυνση δεξιά αριστερά και αντίστροφα. Παρατηρήστε την αλλαγή στη μορφή του ποντικιού: όταν το ποντίκι βρίσκεται ακριβώς πάνω σε κάποια στήλη γίνεται βελάκι που κοιτά προς τα κάτω, ενώ στη γραμμούλα (διαχωριστικό σημάδι) μεταξύ δύο οποιονδήποτε στηλών, παίρνει τη μορφή σταυρού με βελάκι δεξιά, βελάκι αριστερά 3- Κάντε αριστερό κλικ -με το ποντίκι σας να έχει τη μορφή σταυρού- κρατήστε πατημένο και σύρετε, ώσπου το πλάτος των κελιών να γίνει το επιθυμητό.

    Β.4 Στο σημείο αυτό αποθηκεύστε το βιβλίο εργασίας σας στο γνώριμο φάκελό σας.        1- Κλικ στην εντολή Αποθήκευση ή Αποθήκευση ως του μενού        2- Εντοπίστε το φάκελο εργασίας σας, πληκτρολογείστε το όνομα του αρχείου και κλικ στο κουμπί Αποθήκευση.        Συμβουλή      Φροντίστε να αποθηκεύετε συχνά την εργασία σας -αρκεί κάθε φορά ένα κλικ στην επιλογή Αποθήκευση του μενού ή στο κουμπί που έχει τη μορφή δισκέτας.

    Β.5 Δεσμεύστε -σχεδιάζοντας το περίγραμμα- μια περιοχή κελιών που θα χρησιμοποιηθεί για το έργο σας. Υπόδειξη: Η περιοχή κελιών θα πρέπει να έχει διαστάσεις ίδιες με την ανάλυση της εικόνα σας.

    1- Επιλογή των κελιών απαιτούνται για την σχεδίαση της εικόνας. ~ Αριστερό κλικ στο ποντίκι, κρατήστε πατημένο και σύρετε προς τα δεξιά και κάτω. ~ Απελευθερώνετε το πλήκτρο του ποντικιού όταν ολοκληρωθεί η επιλογή της περιοχής κελιών. 2- Κλικ στο βελάκι δεξιά του κουμπιού Περιγράμματα (κεντρική καρτέλα της γραμμής εργαλείων). 3– Από τις επιλογές που σας διαθέτει το μενού που εμφανίζεται επιλέγετε Όλα τα περιγράμματα.

    Β.6 Ξεκινήστε τη σχεδίαση της εικόνας θεωρώντας κάθε κελί ως ένα pixel και “γεμίστε” το με το σωστό χρώμα. Συνεχίστε ώστε να ολοκληρωθεί το έργο σας.

    Επιλέξτε μη συνεχόμενα κελιά που έχουν το ίδιο χρώμα κρατώντας το πλήκτρο Ctrl πατημένο και κάνοντας κλικ με το ποντίκι στο επιθυμητό κελί κάθε φορά.

    Γ. Αναπαράσταση – Αποθήκευση εικόνας στον ΗΥ

    Γ.1 Για την αναπαράσταση των πέντε διαφορετικών χρωμάτων που διακρίνονται στην εικόνα απαραίτητο είναι να χρησιμοποιηθούν …… bit για κάθε χρώμα. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται ότι το μαύρο χρώμα κωδικοποιείται ως ………., του ……………….. χρώματος η κωδικοποίηση είναι 000, ενώ τα χρώματα ………………..……………….. και …………………………………. αναπαρίστανται ως ………. και ………. αντίστοιχα.

    000  001 010 011 100 101 110 111
    Λευκό Ανοιχτό γκρι ενδιάμεσο γκρι Σκούρο γκρι Μαύρο

    Γ.2 Το ………………….. χρώματος της εικόνας είναι επομένως 3 bit και ως εκ τούτου μπορούν να αναπαρασταθούν 2…….=8 διαφορετικά χρώματα.

    Γ.3 Συνεχίστε δημιουργώντας ένα αντίγραφο της εικόνας σας σε κοντινή περιοχή κελιών, ακολουθώντας τις υποδείξεις.              Επιλογή περιοχής κελιών εικόνας – δεξί κλικ – Αντιγραφή (Copy)
    Επιλογή κελιού προορισμού (πρώτο κελί της περιοχής κελιών που θα αντιγραφεί η εικόνα) και
    δεξί κλικ –
    Επικόλληση (Paste).

    Γ.4 Ολοκληρώστε την άσκηση αναγράφοντας σε κάθε κελί της δεύτερης εικόνας, την πληροφορία του χρωματισμού κωδικοποιημένη σε δυαδικά ψηφία (χάρτης δυαδικών ψηφίων). Αφού ολοκληρώσετε την κωδικοποίηση αφαιρέστε τα χρώματα -της δεύτερης εικόνας μόνο.

    Απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα.

    Γ.5 Ποιος ο συνολικός αριθμός δυαδικών ψηφίων που απαιτούνται για την αποθήκευση της εικόνας; ………………………………………………………………………………………………………………………………………..

    Γ.6 Σχετίζετε η απάντηση της προηγούμενης ερώτησης με την ανάλυση της εικόνας και το βάθος χρώματος; Αν ναι πως, αν όχι γιατί; 

    ………………………………………………………………………………………………………………………………………..

    ……………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  • Εργαστηριακή Άσκηση 2

    Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων “ζωγραφίστε” τις εικόνες που ακολουθούν. Επιπρόσθετα σχεδιάστε τον χάρτη δυαδικών ψηφίων για κάθε εικόνα ξεχωριστά.

     

     

     

     

    Συμπληρώστε τον πίνακα.

    Εικόνα Χρώματα Ανάλυση Βάθος χρώματος Μέγεθος
    bit byte
    Σπίτι στο δάσος άσπρο, μαύρο, κόκκινο, πράσινο, καφέ
    Snoopy άσπρο, μαύρο, γκρι ανοιχτό, κόκκινο, καφέ
     

  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ – ΕΠΙΠΕΔΟ Β‘ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

    ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ (ΤΙΤΛΟΣ): ________________________________________________________

    Σχολείο: ________________________________    Ημερομηνία: _______________

    Ονοματεπώνυμο: ___________________________________________________________ Τμήμα ______ Α.Κ. ____ 

    ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

    Πρόβλημα 1

    Ασπρόμαυρη εικόνα αποθηκευμένη σε υπολογιστή συντίθεται από 280 εικονοστοιχεία στην οριζόντια διάσταση και 320 εικονοστοιχεία στην κατακόρυφη διάσταση. Ποιο το μέγεθος της εικόνας;

    Επίλυση

    Ζητούμενα

    μέγεθος της εικόνας

    Δεδομένα

    Εικόνα 2 χρωμάτων, διαστάσεις εικόνας 280 x 320 pixel

    Εφ’ όσον έχουμε δύο διαφορετικά χρώματα (άσπρο, μαύρο) η κωδικοποίηση τους απαιτεί 1 bit για κάθε χρώμα. Στην εικόνα έχουμε συνολικά 280 x 320 = 89.600 εικονοστοιχεία (pixel). 89.600 pixel με 1 bit/pixel σημαίνει ότι η εικόνα έχει μέγεθος 89.600 bit = 89.600/8 bytes = 11.200 bytes = 11.200 / 1024 Kbytes = 10,9375 Kbytes.  

    Απάντηση

    Το μέγεθος της εικόνας είναι 10,9375 Kbytes = 10,94 Kbytes.

     

    Πρόβλημα 2

    Εικόνα στην οποία απεικονίζονται 4 διαφορετικά χρώματα έχει ανάλυση 350 x 400 pixel. Ποιος ο χώρος που απαιτείται για την αποθήκευσή της σε υπολογιστή; 

    Επίλυση

    Συνολικά η εικόνα αποτελείται από 350 x 400 pixel = 140.000 pixel. Με 4 διαφορετικά χρώματα απαιτούνται 2 bit για την κωδικοποίηση του κάθε χρώματος (βλέπε πίνακα παράδειγμα). Άρα βάθος χρώματος 2 bit.

    Χρώμα Α Χρώμα Β Χρώμα Γ Χρώμα Δ
    00 01 10 11

    Το μέγεθος της εικόνας θα είναι:

    \( \cfrac{\cfrac{140.000\ \cdot \ 2}{8} }{1.024} \ KBytes=\ \cfrac{140.000\ \cdot \ 2}{8\ \cdot \ 1024} \ KBytes\ =\ \cfrac{140.000}{4\ \cdot \ 1024} \ KBytes=\cfrac{35.000}{1.024} \ KBytes\ =\ 34.1796875 \ KBytes = \ 34.18 \ KBytes  KBytes  \)

     

    Απάντηση

    Η αποθήκευση της εικόνας απαιτεί 34,18 KBytes. 

     

    Πρόβλημα

    Ακολουθούν 4 εικόνες ιδίων διαστάσεων, που έχουν τοποθετηθεί η μία δίπλα στην άλλη, σχηματίζοντας την εικόνα που βλέπετε.

    Για κάθε μία από τις τέσσερις εικόνες απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα δικαιολογώντας την απάντησή σας.

    Ποιο το πλήθος των διαφορετικών χρωμάτων που μπορούν να υπάρξουν σε κάθε εικόνα;

    Ποια η διαφορά μεταξύ της 2ης και 3ης εικόνας;

    Ποια εικόνα θα καταλάβει περισσότερο χώρο κατά την αποθήκευση και γιατί;

     

     

    Πρόβλημα

    Μια εικόνα στον υπολογιστή σας αποτελείται από 240.000 pixel  και έχει βάθος χρώματος 8 bit. Ποιο το μέγεθος της εικόνας; Μειώνουμε το βάθος χρώματος σε 4 bit. Πόσο θα επηρεαστεί:
    α) το μέγεθος της εικόνας β) H ανάλυσή της γ) Η ποιότητά της.

    Πρόβλημα

    Υποθέστε ότι εικόνα αποτελείται από 640 pixel οριζόντια και 480 pixel κατακόρυφα. Αν το μέγεθος της εικόνας είναι 75 KB, υπολογίστε το βάθος χρώματος και απαντήστε στο ερώτημα πόσα διαφορετικά χρώματα μπορεί να έχει η εικόνα.

    Πρόβλημα

    Από πόσα pixel συνολικά αποτελείται εικόνα μεγέθους 256 Κb και βάθους χρώματος 24 bit;

    Πρόβλημα

    Εικόνα αποτελείται από συνολικά 786.432 pixel και έχει βάθος χρώματος τέτοιο ώστε να μπορεί να απεικονίσει 65.536 διαφορετικά χρώματα. Υπολογίστε το βάθος χρώματος και το μέγεθος της εικόνας.

    Πρόβλημα

    Εταιρεία που παρέχει φιλοξενία ιστοσελίδων έχει την εξής τιμολογιακή πολιτική: Για ιστοσελίδα που απαιτεί χώρο αποθήκευσης στον δίσκο μέχρι 100 ΜΒ χρέωση 4 € το μήνα και για κάθε 100 επιπλέον ΜΒ χρέωση 3 € τον μήνα. Ανώτερο όριο τα 500 ΜΒ. Έχετε ολοκληρώσει την ιστοσελίδα σας η οποία απαιτεί μόνο για το κείμενο 80 ΜΒ αποθηκευτικό χώρο. Θέλετε να εμπλουτίσετε την ιστοσελίδα με φωτογραφίες που έχετε τραβήξει με την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή. Κάθε φωτογραφία έχει διαστάσεις 600 x 400 pixel και βάθος χρώματος 24 bit. Πόσες φωτογραφίες θα συμπεριλάβετε στην ιστοσελίδα σας, έτσι ώστε το συνολικό κόστος να μην υπερβεί τα 4 €;

    Πρόβλημα

    Σχεδιάζετε μια εκδρομή σε εξωτικό μέρος και προετοιμάζοντας την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας διαπιστώνεται ότι από τα 400 ΜΒ συνολικό χώρο αποθήκευσης, διαθέσιμα είναι μόνο τα 250. Δεν θέλετε να διαγράψετε τις ήδη αποθηκευμένες  φωτογραφίες, δεν έχετε χρόνο να τις μεταφέρετε στον υπολογιστή σας και ο οικονομικός προϋπολογισμός σας δεν επιτρέπει την αγορά επιπλέον μνήμης για την μηχανή σας. Πόσες φωτογραφίες θα μπορέσετε να “τραβήξετε” αν ρυθμίσετε τις διαστάσεις σε 640 x 480 pixel και το βάθος χρώματος σε 4 bytes;

    Πρόβλημα

    Οι κανόνες λειτουργίας ενός φόρουμ στο οποίο συμμετέχετε δεν επιτρέπουν την αποστολή εικόνας με μέγεθος μεγαλύτερο των 100 ΚΒ. Η εικόνα σας έχει διαστάσεις 4 x 4 inch και ανάλυση 72 ppi. Θέλοντας να διατηρήσετε μια καλή ποιότητα στην εικόνα και ταυτόχρονα να μην υπερβείτε το όριο των 100 ΜΒ, τι βάθος χρώματος θα επιλέξετε μεταξύ 16 bits, 24 bits, 1 byte και 4 bytes;

  • ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ – ΕΠΙΠΕΔΟ Β‘ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

    ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ (ΤΙΤΛΟΣ): ________________________________________________________

    Σχολείο: ________________________________    Ημερομηνία: _______________

    Ονοματεπώνυμο: ___________________________________________________________ Τμήμα ______ Α.Κ. ____ 

      Εργαστηριακή Άσκηση 1

    Αφού μελετήσετε το υλικό που σας έχει δοθεί συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα:

    Όνομα αρχείου Επέκταση Διαστάσεις (pixel) Ανάλυση

    (ppi)

    Βάθος Χρώματος (bit) Μέγεθος

    Ποιο από τα παραπάνω αρχεία θα επιλέγατε για να τοποθετήσετε στην ιστοσελίδα σας και γιατί;

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Τι είναι το pixel; Τι σημαίνει το γεγονός ότι μια εικόνα έχει ανάλυση   600×800 pixel;

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Σε ποιο από τα παραπάνω αρχεία συναντάται η μικρότερη διάσταση pixel και ποια είναι αυτή;

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Τι είναι το βάθος χρώματος; Εξηγήστε πως επηρεάζει το μέγεθος ενός αρχείου εικόνας.

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Συμπληρώστε τα κενά του παρακάτω πίνακα.

    Ονομα αρχείου Επέκταση Διαστάσεις (pixel) Ανάλυση (ppi) Βάθος Χρώματος (bit) Μέγεθος (KB)
    Birds jpg 1280×1024 72 24
    Καταρράκτες Εδεσσα jpg 268×400 24 45
    BeautifulGarden jpg 676×507 24 87
    BeautifulGarden tif 676×507 96 24

    Που οφείλετε η διαφορά στο μέγεθος των δύο εικόνων (jpg & tif)  BeautifulGardenq;

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

    Κάντε κλικ εδώ προκειμένου να κατεβάστε στον υπολογιστή σας το αρχείο εργασίας σας. Είναι ένας φάκελος το περιεχόμενο του οποίου έχει υποστεί συμπίεση. Η αποσυμπίεση θα σας αποκαλύψει το περιεχόμενο του φακέλου. Πρόκειται για ένα αρχείο εικόνας με όνομα ………………………….., επέκταση .bmp και δείχνει μια ωραία ………………………….. 

    Προχωρήστε στις παρακάτω ενέργειες και απαντήστε όσα ζητούνται. Ανοίξτε το αρχείο με το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας Gimp. Αμέσως μετά κάντε κλικ στην επιλογή Εικόνα –Ιδιότητες ( Image-Image properties). Από το παράθυρο που εμφανίζεται βλέπετε ότι το μέγεθος του αρχείου είναι ………………………….., ενώ οι διαστάσεις της εικόνας σε pixel είναι ………………….. x ………………., άρα η εικόνα αποτελείται από συνολικά ………………….. pixel.

    Υπολογίστε αναλυτικά το βάθος χρώματος.

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Στην εικόνα μπορούν να υπάρξουν έως …….. = ……………………………. χρώματα περίπου, δηλ. πρόκειται  για μια εικόνα πραγματικού χρώματος.

    Χρησιμοποιώντας το εργαλείο ζουμ, μεγεθύνετε την εικόνα κατά 200%, 400%, 800% και 1600%. Μπορείτε να διακρίνετε τα εικονοστοιχεία (pixel); Δώστε μια περιγραφή του ρόλου που διαδραματίζουν τα pixel σε μια εικόνα.

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Η μεγέθυνση της εικόνας είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των διαστάσεών της; Ναι ή όχι και γιατί;

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Επαναφέρετε το ζουμ στο 100%.

    Εκτελέστε Αρχείο – Αποθήκευση ως και αποθηκεύστε ένα αντίγραφο της αρχικής εικόνας με όνομα πεταλούδα 2.bmp. Κάνοντας κλικ στο κουμπί Αποθήκευση αναδιπλώστε την επιλογή Advanced Options (Επιλογές για προχωρημένους)  και ρυθμίστε το βάθος χρώματος  σε 16 bit.

    Επανάλαβετε την παραπάνω διαδικασία και δημιουργήστε αντίγραφο πεταλούδα 3.bmp με 32 bit βάθος χρώματος. Απαντήστε αιτιολογημένα: Η αλλαγή του βάθους χρώματος επηρεάζει το μέγεθος του αρχείου;

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Ανοίξτε το αρχείο πεταλούδα.bmp. Από το μενού Image επιλέξτε Κατάσταση – Κλίμακα του γκρι (Mode-Greyscale). Η εικόνα σας έχει μετατραπεί σε γκριζο-ασπρόμαυρη, με βάθος χρώματος 8 bit εμφανίζοντας έτσι ………………………… διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι. 

    Αποθηκεύστε την νέα εικόνα με όνομα πεταλούδα 4.bmp. Υπολογίζοντας το μέγεθος της νέας  εικόνας, αυτό θα πρέπει να είναι περίπου ίσο με …………………………………………………… ΚΒ =………………………………ΜΒ.

    Αλλαγή του βάθους χρώματος σε ………………… θα έχει σαν αποτέλεσμα να απεικονίζονται στην εικόνα σας μόνο δύο χρώματα (άσπρο & μαύρο) και το αρχείο θα δεσμεύσει αποθηκευτικό χώρο ίσο με: ………………………………………………………………………………………………………………………………….. ΚΒ.

    Επιλέξτε Εικόνα – Κατάσταση – Από χρωματολόγιο (Image – Mode – Indexed) και στην συνέχεια black & white (1 bit), προκειμένου να εφαρμόσετε τα αμέσως προηγούμενα. Αποθηκεύστε την εικόνα ως πεταλούδα 5.bmp.

    Συμπληρώστε τον πίνακα που ακολουθεί και σχολιάστε.

    Αρχείο Διαστάσεις pixels Ανάλυση ppi (Pixel per inch) Βάθος Χρώματος bit Μέγεθος ΚΒ
    πεταλούδα.bmp
    πεταλούδα 2.bmp
    πεταλούδα 3.bmp
    Πεταλούδα 4.bmp
    Πεταλούδα 5.bmp

    Επαναφέρετε την εικόνα Πεταλούδα.bmp στο προσκήνιο. Αποθηκεύστε την εικόνα με όνομα πεταλούδα.jpg (αλλάζοντας δηλ. τον τύπο του αρχείου σε …………………) και επιλέγοντας αρχικά την καλύτερη δυνατή ποιότητα (quality 100). Το μέγεθος του αρχείου από …………………………………… ΚΒ γίνεται τώρα …………………………… ΚΒ, δηλ. υπάρχει μια μείωση της τάξης του …………… %. Ουσιαστικές αλλαγές όμως η ποιότητα της εικόνας δεν υφίσταται, δηλ. δεν υπάρχει απώλεια δεδομένων, τουλάχιστον σε βαθμό που να γίνεται άμεσα αντιληπτή. (Προσοχή η επιλογή -Show preview in image window- πρέπει να είναι ενεργοποιημένη).

    Χωρίς να κλείσετε το παράθυρο αλλάξτε την ποιότητα όπως φαίνεται παρακάτω και καταγράψτε την μεταβολή στο μέγεθος του αρχείου. Εκτιμήστε την απώλεια δεδομένων που υφίσταται η εικόνα (ασήμαντη, ελάχιστη, ανεκτή, μεγάλη κ.λ.π).

    Ποιότητα Μέγεθος (ΚΒ) Απώλεια δεδομένων
    100
    85
    50
    25
    10
    0

    Αφού τελειώσετε με τον πίνακα ρυθμίστε την επιλογή σας έτσι ώστε η ποιότητα της εικόνας, να είναι περίπου 85/100 και αποθηκεύστε την εικόνα με όνομα πεταλούδα.jpg.

    Είναι προφανές από τον πίνακα που συμπληρώσατε ότι η μετατροπή του τύπου του αρχείου από bmp (bitmap) σε jpg (jpeg) είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση του (…………………….) ή με άλλα λόγια την συμπίεση του μεγέθους του αρχείουτου αρχείου. Ένας δείκτης του βαθμού συμπίεσης που επιτεύχθηκε είναι ο λόγος συμπίεσης, ο οποίος για την περίπτωσή μας ισούται με  ……………………………………………………..

    Αναζητήστε την επιλογή Scale Image στο μενού και αλλάξτε τo πλάτος (width ή οριζόντια διάσταση) της εικόνας σε 300 pixel. Αλλάξτε και το ύψος (height ή κατακόρυφη διάσταση) σε ………………… pixel, ώστε η εικόνα να αποτελείται συνολικά από 600.000 pixel. Αποθηκεύστε την εικόνα ως πεταλουδίτσα.jpg.

    Με την αλλαγή των διαστάσεων η ανάλυση της εικόνας (72 ppi) ……………………………………… διότι, …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

    Η αλλαγή στις διαστάσεις της εικόνας έχει άμεσες συνέπειες στο μέγεθος του αρχείου. Όπως είναι φυσικό το αρχείο είναι πιο ……………………… σε σχέση με το αρχικό, συγκεκριμμένα το μέγεθός του είναι τώρα ……………………………… ΚΒ = ………………………… bytes.

    Αυξήστε τώρα τις διαστάσεις της εικόνας δίνοντας διαδοχικά τιμές για το πλάτος 2000 pixel, 3000 pixel, 6000 pixel, 8000 pixel κ.λ.π. χωρίς να προχωρήσετε στην αποθήκευση. Πως η αλλαγή των διαστάσεων επιδρά στην εικόνα (μέγεθος, ανάλυση, ποιότητα, κ.λ.π);

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Συνοπτικά καταγράψτε τα συμπεράσματά σας από την μελέτη που προηγήθηκε.

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  •  

    Ανοίξτε το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας -Gimp.

    “Φορτώστε” σε αυτό την εικόνα που φαίνεται στο διπλανό πλαίσιο.

    Οδηγίες: Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα -αυτή θα ανοίξει σε νέο παράθυρο. Συνεχίστε στο νέο παράθυρο και επιλέξτε (αφού πρώτα κάνετε δεξι κλικ πάνω στην εικόνα) να την αποθηκεύσετε (Αποθήκευση εικόνας ως/Save image As) σε φάκελο της επιλογής σας με όνομα Σινά.jpeg. Ολοκληρώστε ανοίγοντας το αρχείο στο Gimp.

    Επιλέξτε την εικόνα με την βοήθεια του εργαλείου Rectangle Select Tool και εκτελέστε την εντολή Επεξεργασία – Αποκοπή.

    Δημιουργήστε μια νέα εικόνα διαστάσεων 640 x 480 pixel.

    Κάντε κλικ Επεξεργασία – Επικόλληση.

    Αποθηκεύστε την εικόνα με όνομα Σινά Το Όρος του Θεού.jpg.

    Χρησιμοποιώντας το εργαλείο clone προσπαθήστε να “φυτέψετε” δέντρα στους πρόποδες του βουνού. Aποθηκεύστε τις αλλαγές.


    Ανοίξτε στο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας την διπλανή εικόνα: όνομα αρχείου Αγία Αικατερίνη.jpg.

    Χρησιμοποιώντας το εργαλείο λάσσο επιλέξτε προσεκτικά μόνο την Αγ. Αικατερίνη και στην συνέχεια Επεξεργασία – Αποκοπή.

    Δημιουργήστε ένα νέο layer στο αρχείο Σινά Το Όρος του Θεού.jpg.

    Εκτελέστε αντιγραφή & επικόλληση. Τι παρατηρείται;

    Μετακινήστε την εικόνα της Αγ. Αικατερίνης σε όποιο σημείο νομίζετε.

    Προσθέστε κείμενο που να περιγράφει με λίγα λόγια την εικόνα και αποθηκεύστε δίνοντας στο αρχείο όνομα της αρεσκείας σας.

      

     

  • 1. Εικόνα με αρχικό μέγεθος 368 ΚB υποβάλλεται σε διαδικασία συμπίεσης με αποτέλεσμα το μέγεθός της να μειωθεί σε 92 ΚB. Ποιος ο λόγος συμπίεσης;

    2. Εικόνα μορφής jpeg συμπιέζεται με λόγο συμπίεσης 12:2 με αποτέλεσμα το μέγεθός της να έχει τιμή 12 ΚB. Ποιο το μέγεθος της εικόνας πριν την συμπίεση; Πιστεύεται ότι η αρχική εικόνα θα υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις εξαιτίας της συμπίεσης;

    3. Εικόνα διαστάσεων 3 inch x 2 inch, ανάλυσης 72 ppi και βάθους χρώματος 1byte συμπιέζεται με αποτέλεσμα το μέγεθός της να μειωθεί στο 1/4 του αρχικού. Υπολογίστε: i)Το αρχικό μέγεθος της εικόνας ii)Τον λόγο συμπίεσης iii)Το μέγεθος της συμπιεσμένης εικόνας.

    Επίλυση

    Διαστάσεις εικόνας σε pixel

    Μέγεθος εικόνας πριν την συμπίεση

    Λόγος συμπίεσης 

    Μέγεθος εικόνας μετά την συμπίεση

      4. Για τις εικόνες που ακολουθούν συμπληρώστε τα κενά του παρακάτω πίνακα.

    Εικόνες

     

    Μέγεθος

    343 Κb 18.4 Κb

    Λόγος Συμπίεσης

    Χωρίς συμπίεση 40:1 60:1

    5. Η κάμερα του κινητού σας τηλεφώνου έχει την δυνατότητα λήψης εικόνας διαστάσεων 1.280 x 960 pixel αποτυπώνοντας περίπου 16,7 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα. Από πόσα pixel συντίθεται η κάθε εικόνα και πόσα ΜΒ θα καταλαμβάνει ως χώρο αποθήκευσης. Ρυθμίζοντας την εμφάνιση σύμφωνα με το πρότυπο jpeg, επιτυγχάνεται συμπίεση με λόγο ίσο με 40:1. Ποιο θα είναι τελικά το μέγεθος της κάθε εικόνας;

    6. Θέλοντας να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό ψηφιακό άλμπουμ “σκανάρετε” φωτογραφίες παλαιότερων ετών με την βοήθεια του σαρωτή. Κάθε φωτογραφία που αποθηκεύεται στον υπολογιστή σας έχει μέγεθος περίπου 937,5 ΚΒ και διαστάσεις 800 x 600 pixel. Προκειμένου να μειώσετε το μέγεθος της εικόνας μπορείτε να αλλάξετε τις διαστάσεις σε 200 x 150 pixel ή να εφαρμόσετε συμπίεση μειώνοντας το μέγεθος 40 φορές σε σχέση με το αρχικό. Τι από τα δύο θα επιλέξετε και γιατί;

Permanent link to this article: https://pervolischool.edu.gr/computer-science/computers-intro/%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1/