Διαδίκτυο-Internet

 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟINTERNET

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΕΠΙΠΕΔΟ 1ΑΓΕΛ

ΜΑΘΗΜΑ: EΦΑΡΜΟΓΕΣ ΝΕΦΟΥΣ

Συνεργατικά ΈγγραφαΕφαρμογές ΝέφουςΆσκηση 1Άσκηση 2

 • MICROSOFT OFFICE ONLINE – FOR THE WEB

  Μεταβείτε στην τοποθεσία https://www.microsoft.com/el-gr/microsoft-365/free-office-online-for-the-web. Μπορείτε για το σκοπό αυτό να κάνετε κλικ απευθείας στο κείμενο του συνδέσμου – η σελίδα θα ανοίξει σε νέα καρτέλα.

  Η σελίδα που εμφανίζεται είναι η επίσημη σελίδα της Microsoft για την εφαρμογή Microsoft Office 365 ή αλλιώς Microsoft Office Online for the Web. Για την πρόσβαση στην εφαρμογή -η οποία παρεπιπτόντως είναι (Νοέμβριος 2020) δωρεάν διαθέσιμη στους χρήστες του διαδικτύου -απαιτείται η δημιουργία λογαριασμού.

  Οι χρήστες που έχουν ήδη λογαριασμό Microsoft μπορούν να συνεχίσουν επιλέγοντας Είσοδο στην εφαρμογή. Οι υπόλοιποι θα έχετε δυνατότητα εισόδου εφ’ όσον ολοκληρώσετε τα βήματα δημιουργίας λογαριασμού (επιλογή Εγγραφείτε δωρεάν) όπως παρακάτω σας περιγράφονται. 

  Απαραίτητο για την εγγραφή -ή αν θέλετε διαφορετικά για την δημιουργία ενός λογαριασμού- στην Microsoft είναι να έχετε μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  Αν η παραπάνω προϋπόθεση καλύπτεται από μέρους σας τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για την επίτευξη του στόχουinnocent.

   

  Βήμα 1.

  Ξεκινώντας την διαδικασία εγγραφής πληκτρολογήστε την διεύθυνσή σας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

   

  Βήμα 2.

  Συνεχίζοντας εισάγετε ένα κωδικό (password) που θα χρησιμοποιείται για την ασφαλή είσοδό σας στο σύστημα.

  Συνίσταται ο κωδικός να αποτελείται από γράμματα (κεφαλαία και πεζά), ψηφία και ειδικούς χαρακτήρες (!, #, _ , κ.λ.π).

   

  Βήμα 3.

  Χώρα και πλήρη ημερομηνία γέννησης είναι τα επόμενα στοιχεία που ζητούνται. Δεν είναι απαραίτητο τα στοιχεία που θα δώσετε να είναι τα πραγματικά.

  Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία πρέπει να αφορούν ενήλικο άτομο. 

   

  Βήμα 4.

  Η επιβεβαίωση των στοιχείων του λογαριασμού σας -που είναι σχεδόν έτοιμος να δημιουργηθεί- απαιτεί επιβεβαίωση της διεύθυνσης email που δηλώσατε.
  Για το λόγο αυτό σας έχει σταλεί ένα μήνυμα που περιέχει ένα κωδικό τον οποίο θα πρέπει και να συμπληρώσετε στο πλαίσιο κειμένου (ένδειξη Enter code) -όπως φαίνεται στην εικόνα.

  Βήμα 5.

  Ακόμη μια πράξη -η τελευταία- από μέρους σας. Ενεργήστε όπως σας υποδεικνύεται και -συγχαρητήρια ο λογαριασμός σας είναι έτοιμος!!!!

   

  Εφ’ όσον έχετε ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής επιλέγοντας Είσοδο στην εφαρμογή ζητείται να πληκτρολογήσετε την διεύθυνση email που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας.

  Κάντε το και προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

   

  Ζητείται ο κωδικός -επίσης έχει δηλωθεί από σας κατά την εγγραφή σας.

  Εισάγετε και τον κωδικό και μπροστά σας θα εμφανιστεί το περιβάλλον της εφαρμογής Microsoft Office 365 -έτοιμο προς χρήση.

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ & ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

  Στο περιβάλλον του Microsoft Office 365 ενεργοποιήστε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου (κλικ στο εικονίδιο του Word στην κατακόρυφη γραμμή εργαλείων που εμφανίζεται αριστερά στην οθόνη σας). Συνεχίστε δημιουργώντας ένα κενό έγγραφο (New blank document). Πληκτρολογήστε τον τίτλο της εργασίας όπως φαίνεται παρακάτω:

  Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ – ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ 

  Αλλάξτε το όνομα του αρχείου που εμφανίζεται στην πάνω αριστερή γωνία σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί.

  Για την συνέχεια και πριν προχωρήσετε στην συγγραφή της εργασίας θα κάνετε διαμοιρασμό του αρχείου (επιλογή Κοινή χρήση) με τον χρήστη του οποίου η διεύθυνση email είναι: pervolisch@gmail.com

  Συνεχίστε με τα όσα περιγράφονται στην ενότητα Εργαστηριακές Ασκήσεις και αφορούν την συγκεκριμμένη εργασία.

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

  Το αντικείμενο της εργαστηριακής άσκησης που εδώ περιγράφεται είναι η σύνταξη μιας αποστολής με παραλήπτη τον/την υπουργό Παιδείας. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα πρότυπα (templates) που παρέχει η Microsoft. Επίσης, οποιαδήποτε στοιχεία είναι απαραίτητα για την σύνταξη της επιστολής θα πρέπει ν’ αναζητηθούν στο διαδίκτυο. Υλοποιήστε τις παρακάτω ενέργειες -προσοχή η εφαρμογή δεν υποστηρίζεται σε κινητά τηλέφωνα.

  Κάντε κλικ στον στον σύνδεσμμο https://templates.office.com/el-gr, κρατώντας ταυτόχρονα το πλήκτρο Ctrl (Control) πατημένο ώστε η σελίδα του συνδέσμου να ανοίξει σε νέα καρτέλα.

  Η κίνηση αυτή θα σας οδηγήσει στην σελίδα που η Microsoft “συγκεντρώνει” τα πρότυπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα έγγραφά σας. Εκ των διαθέσιμων κατηγοριών το ενδιαφέρον μας -γι’αυτή την εργαστηριακή άσκηση- θα επικεντρωθεί στις Επιστολές.
  Αναζητήστε την συγκεκριμμένη κατηγορία -αφού προηγουμένως επιλέξετε να εμφανίζονται όλες οι κατηγορίες. Ρίξτε μια ματιά στα διαθέσιμα πρότυπα επιστολών και καταλήξτε (κάντε κλικ) στο Μπλε επιστολόχαρτο με καμπύλες -φαίνεται στην εικόνα 1.
  Στην επόμενη σελίδα μπορείτε να επιλέξετε (εικόνα 2) μεταξύ του να κάνετε Λήψη το πρότυπο ώστε να το χρησιμοποιήσετε (τοπικά) στον υπολογιστή σας ή να επεξεργαστείτε το πρότυπο στο πρόγραμμα περιήγησης (Browser). Κάντε κλικ στην δεύτερη επιλογή.

  Εικόνα 1

  Εικόνα 2

  Το πρότυπο ανοίγει στην εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου Word -έτοιμο προς επεξεργασία. Αντικαταστήστε τα πεδία που αφορούν τα στοιχεία της εταιρείας (επωνυμία εταιρείας, Οδός και αριθμός, Πόλη,….., Τοποθεσία Web) με τα αντίστοιχα του σχολείου σας κάνοντας ένα κλικ πάνω στο κάθε πεδίο και πληκτρολογώντας τα νέα στοιχεία.  

  Εργαζόμενοι κατά τον ίδιο τρόπο ολοκληρώστε την επιστολή σας γράφοντας κατά σειρά:

  τα στοιχεία του παραλήπτη -όπως αυτός ορίστηκε στην αρχή της άσκησης,

  το κείμενο της επιστολής,

  το ονοματεπώνυμο και τον τίτλο (ιδιότητα) σας

  Όπως πάντα wink μοιραστείτε την επιστολή με τον καθηγητή σας.

 • GOOGLE DOCS – FOR THE WEB

  Η Google παρέχει  την δυνατότητα πρόσβασης -στους χρήστες του διαδικτύου- ενός αριθμού εφαρμογών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν online.

  Βήμα 1.

  Απαραίτητο για να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές που παρέχει η Google είναι η ύπαρξη ενός λογαριασμού. Για την δημιουργία ενός νέου (προσωπικού) λογαριασμού ξεκινήστε κάνοντας κλικ εδώ.

  Εναλλακτικά ανοίξτε μια νέα καρτέλα στον φυλλομετρητή σας, και αναζητήστε (με την βοήθεια μιας μηχανής αναζήτησης) πληκτρολογώντας την φράση
  Δημιουργία λογαριασμού Google. Αξιολογήστε τα αποτελέσματα και κάντε κλικ στον κατάλληλο σύνδεσμο.

  Συνεχίστε με το Βήμα 2.

  Βήμα 2.

  Στην οθόνη σας πρέπει να εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο. Συμπληρώστε -ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται- τα στοιχεία που ζητούνται.

   

  Όνομα και Επώνυμο: τα πραγματικά σας στοιχεία (ελληνικά, με τόνους και το πρώτο γράμμα κεφαλαίο).

  Παράδειγμα: Alan Turing 

  Όνομα Χρήστη της μορφής: Onoma.Eponimo.Moto@gmail.com

  Παράδειγμα: Alan.Turing.Logic@gmail.com, όπου:

  Alan το όνομα, Turing το επώνυμο, Logic το moto σας.
  Το @gmail.com υπάρχει ήδη και δεν χρειάζεται να το ξαναγράψετε.

  Κωδικός Πρόσβασης της επιλογής σας

  Παράδειγμα: k_D18@s2!9W

  (προσοχή στις υποδείξεις -αφορούν στους επιτρεπτούς χαρακτήρες).

  Το παράθυρο συμπληρωμένο με τα στοιχεία ενός υποθετικού χρήστη -πρωτοπόρου της επιστήμης των υπολογιστών .

  Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο για να προχωρήσετε στο Βήμα 3.

  Βήμα 3.

  Σας ζητείται να δώσετε αριθμό τηλεφώνου και κάποια εναλλακτική διεύθυνση email τίποτα από τα δύο δεν είναι υποχρεωτικό. Υποχρεωτικό όμως -για να δημιουργηθεί ο λογαριασμός- είναι η καταχώρηση των στοιχείων σας που αφορούν ημέρα, μήνα, έτος γέννησης και φύλο -γιατί άραγε;

  Δεν είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν να αντιστοιχούν στα πραγματικά σας στοιχεία -απαραίτητο όμως το έτος γέννησης που θα επιλεγεί να αφορά ενήλικο άτομο. 

  Βήμα 4.

  Μελετήστε προσεκτικά τους όρους οι οποίοι περιγράφονται αναλυτικά στην επόμενη σελίδα. Η αποδοχή τους, από μέρους του οποιουδήποτε χρήστη επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες που η συγκεκριμμένη εταιρεία προσφέρει, είναι απαραίτητη.

  Αφού έχετε λάβει γνώση των όρων και της πολιτικής απορρήτου συνεχίστε, κάνοντας κλικ στην επιλογή Δημιουργία Λογαριασμού -θα πρέπει να εμφανιστεί στην οθόνη σας μια εικόνα παρόμοια με την παρακάτω. 

  Αποστείλτε ένα χαιρετισμό (συντάσοντας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) στον καθηγητή σας.

  Κάντε κλικ στο κουμπί Σύνταξη που εμφανίζεται στην πάνω αριστερή γωνία του παραθύρου

  Α. Για να δημιουργήσετε ένα νέο έγγραφο:

  Α.1 Συνδεθείτε αρχικά στον Google λογαριασμό σας.

  Α.2 Από την λίστα των διαθέσιμων εφαρμογών επιλέξτε Έγγραφα.

  H Google –αν είναι  η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τον λογαριασμό σας– σας καλωσορίζει και σας προτρέπει να δημιουργήσετε έγγραφα και να τα επεξεργαστείτε συνεργαζόμενοι με άλλους χρήστες.

  Φυσικά –αφού είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε τον λογαριασμό σας– δεν έχετε έγγραφα.

  Α.3 Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο όπως σας υποδεικνύεται.

  Β. Η εικόνα που ακολουθεί είναι η αρχική εικόνα της εφαρμογής που διατίθεται για συγγραφή και επεξεργασία κειμένου. Στο εξής θα αναφερόμαστε σε αυτή ως Έγγραφα Google ή Google Docs.

  Β.1 Κάθε φορά που δημιουργείτε ένα νέο έγγραφο (νέο αρχείο κειμένου),  πρέπει να δώσετε όνομα σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί –αγνοήστε το υποθετικό όνομα αρχείου που δίνεται παρακάτω.  Το νέο όνομα θα αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον όνομα (Έγγραφο χωρίς τίτλο) που η ίδια η εφαρμογή αποδίδει σε κάθε νέο αρχείο εγγράφου.

  Β.2 Ενεργείστε προς κοινή χρήση του αρχείου με τον χρήστη που έχει οριστεί ως υπεύθυνος του μαθήματος και του οποίου η διεύθυνση email σας έχει δοθεί. Δώστε δικαιώματα στον εν λόγω χρήστη σχολιασμού του περιεχομένου του αρχείου. Τέλος πληκτρολογήστε (προαιρετικά) και ένα μήνυμα ενημερώνοντάς τον για την πρόθεσή σας να χρησιμοποιείτε από κοινού το αρχείο.

  Τα δικαιώματα χρήσης ενός αρχείου τα οποία μπορείτε να εκχωρήσετε σε άλλους χρήστες περιορίζονται σε
  Ανάγνωση, Σχολιασμό και Σύνταξη

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

  Στο (κενό περιεχομένου) έγγραφο που στο προηγούμενο βήμα δημιουργήσατε, πληκτρολογήστε το κείμενο που ακολουθεί.

  Όνομα αρχείου: Νίκος Καζαντζάκης – Πίστη

  “Πως να πιστέψουν οι άπιστοι τι θάματα μπορεί να γεννήσει η πίστη; Ξεχνούν πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη, όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα. Τρομάζεις όταν, ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλαβαίνεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου, τρομάζεις… γιατί δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άνανδρες πράξεις σου, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους. Ξέρεις πως εσύ, όχι η μοίρα, όχι η τύχη, μήτε οι άνθρωποι γύρω σου, εσύ μονάχα έχεις, ό,τι και αν κάμεις, ό,τι και αν γίνεις ακέραιη την ευθύνη. Και ντρέπεσαι τότε να γελάς, ντρέπεσαι να περγελάς αν μια φλεγόμενη ψυχή ζητάει το αδύνατο. Καλά πια καταλαβαίνεις πως αυτή ‘ναι η αξία του ανθρώπου: να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο· και να ‘ναι σίγουρος πως θα το φτάσει, γιατί ξέρει πως αν δε λιποψυχήσει, αν δεν ακούσει τι του κανοναρχάει η λογική, μα κρατάει με τα δόντια την ψυχή του κι εξακολουθεί με πίστη, με πείσμα να κυνηγάει το αδύνατο, τότε γίνεται το θάμα, που ποτέ ο αφτέρουγος κοινός νους δε μπορούσε να το μαντέψει: το αδύνατο γίνεται δυνατό”. 

  Απόσπασμα από το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη

  «Ο Καπετάν Μιχάλης»

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

  Στο κείμενο που ακολουθεί ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ομιλεί στους ανθρώπους της εποχής του. 

  1. Ανοίξτε το αρχείο κάνοντας κλικ εδώ και προχωρήστε στην επεξεργασία του σύμφωνα με όσα παρακάτω ζητούνται.


  ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ -ΔΙΔΑΧΕΣ (απόσπασμα)

  Α. Περί γραμμάτων

  Διά τούτο πρέπει να μάθετε όλοι σας γράμματα, διά να καταλαμβάνετε πως περιπατείτε.

  Και καθώς ο Μωυσής έμαθε γράμματα, έτσι πρέπει να ημείς να μανθάνωμεν, διά να ηξεύρωμεν τον Νόμον του Θεού . και αν δεν εμάθετε οι γονείς, πρέπει να μάθουν τα τέκνα σας. Δεν βλέπετε ότι αγρίωσε το Γένος μας από την αμάθειαν και εγίναμεν ωσάν θηρία; Διά τούτο σας συμβουλεύω να κάμετε σχολείον, διά να εννοήτε το άγιον Ευαγγέλιον και τα λοιπά βιβλία.

  Να σπουδάζετε και σεις, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε. Και άμα δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είναι εις την ελληνικήν. Και αν δεν σπουδάσης τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβεις εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας. Καλύτερον, αδελφέ μου, να έχης ελληνικόν σχολείον εις την χώραν σου, παρά να έχης βρύσες και ποτάμια · και ωσάν μάθης το παιδί σου γράμματα, τότε λέγεται άνθρωπος. Το σχολείον ανοίγει τας εκκλησίας · το σχολείον ανοίγει τα μοναστήρια.

  Β. Περί γυναικών

  Όταν έκαμεν ο Θεός τον άνδρα, έλαβεν ο πανάγαθος μίαν πλευράν απ’ αυτόν και έκαμε την γυναίκα, και του την έδωκε διά σύντροφον. Ίσια την έκαμε ο Θεός την γυναίκα με τον άνδρα, όχι κατωτέρα. 

  – Εδώ πώς τας έχετε τας γυναίκας;

  – Διά κατωτέρας.

  Ανίσως, αδελφοί μου, και θέλετε να είσθε καλλίτεροι οι άνδρες από τας γυναίκας, πρέπει να κάμνετε και έργα καλλίτερα από αυτάς.

  Πρέπει και συ, ω άνδρα, να μη μεταχειρίζεσαι την γυναίκα σου ωσάν σκλάβα, διότι πλάσμα του Θεού είναι και εκείνη καθώς και συ. Τόσον εσταυρώθηκεν ο Θεός δι’ εσέ, όσον και δι’ εκείνην. Πατέρα λέγεις εσύ τον Θεόν, πατέρα τον λέγει και εκείνη. Έχετε μίαν πίστιν, ένα βάπτισμα . δεν την έχει ο Θεός κατωτέραν. Διά τούτο την έκαμεν από την μέσην του ανδρός, διά να είναι ο άνδρας ωσάν την κεφαλήν και η γυναίκα το σώμα .  διά τούτο δεν την έκαμεν από το κεφάλι, διά να μη καταφρονή τον άνδρα. Ομοίως πάλιν δεν την έκαμε από τα ποδάρια, διά να μη καταφρονή ο άνδρας την γυναίκα.


  2. Μορφοποιήστε τον τίτλο του εγγράφου, “ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ -ΔΙΔΑΧΕΣ” ως εξής:

  Γραμματοσειρά

  Τίτλος (όνομα) Μέγεθος
  Cambria 16

  3. Εφαρμόστε πλάγια γραφή και υπογράμμιση στις λέξεις “Διά τούτο σας συμβουλεύω να κάμετε σχολείον“.

  4. Στις λέξεις της φράσης “να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε.“, αλλάξτε το χρώμα της γραμματοσειράς σε κόκκινο (ανοικτό) και το μέγεθος σε 14.

  5. Τονίστε (έντονη γραφή) τις λέξεις “πανάγαθος, γυναίκα, σύντροφον.

  6. Επιλέξτε το τμήμα του κειμένου  θέλετε να είσθε καλλίτεροι οι άνδρες ……. έργα καλλίτερα από αυτάς.” και εφαρμόστε, μέγεθος γραμματοσειράς 15, υπογράμμιση και πλάγια γραφή.

  7. Μελετήστε το κείμενο και γράψτε μια μικρή περίληψη τουλάχιστον 4 γραμμών.

 • GOOGLE SPREADSHEETS

  Η Google παρέχει  την δυνατότητα πρόσβασης -στους χρήστες του διαδικτύου- ενός αριθμού εφαρμογών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν online.

  Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας Google. Από την λίστα των διαθέσιμων εφαρμογών που προσφέρονται επιλέξτε  Υπολογιστικά Φύλλα (Sheets).


  Υπόδειξη: Σε περίπτωση που διαθέτετε περισσότερους από έναν λογαριασμούς Google, καλό είναι -προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα κατά την υλοποίηση της άσκησης- να αποσυνδεθείτε από κάθε άλλο Google λογαριασμό πλην εκείνου που έχετε συνδέσει με την εκπαίδευσή σας.


  Υλοποιήστε τις ασκήσεις που παρακάτω περιγράφονται.

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

  Δώστε ως όνομα αρχείου Κατάσταση Βαθμολογίας. Το περιεχόμενό του (που φαίνεται παρακάτω) αφορά βαθμολογίες μαθητών ενός τμήματος στο μάθημα της Πληροφορικής. Πληκτρολογήστε τα παρακάτω δεδομένα.

  Α

  Β

  C

  D

  E

  F

  1

  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

  2

  ΣΧ. ΕΤΟΣ:

  ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ:
  3
  4

  Επωνυμο

  Ονομα

  Α’ Τριμηνο

  Β’ Τριμηνο

  Γ’ Τριμηνο

  5

  Γεωργίου

  Νικόλαος

  6

  Νικολάου

  Πέτρος

  7

  Μιρέλη

  Ιωάννα

  8

  Δελόγλου

  Δημήτριος

  9

  Ιωάννου

  Ιωάννης

  10

  Χρήστου

  Ελένη

  11

  Νίκου

  Μαρία

  12

  Ιωάννου

  Νίκος

  13 Μεγαλύτερη Βαθμολογία
  14 Μικρότερη Βαθμολογία
  15
  16

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  Ανοίξτε το αρχείο Κατάσταση Βαθμολογίας. Εφαρμόστε όσα παρακάτω περιγράφονται.

  A. ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΕΛΙΩΝ  1. Πληκτρολογήστε βαθμούς της επιλογής σας στα κελιά της περιοχής C5 : E12.

  2. Επιλέξτε ολόκληρο το φύλλο εργασίας και ορίστε γραμματοσειρά Book Antiqua και μέγεθος 15.

  Κλικ στο μικρό ορθογώνιο πλαίσιο που βλέπετε αριστερά της στήλης A και πάνω από την γραμμή 1

  3. Ρυθμίστε (όπου απαιτείται) το πλάτος των στηλών ώστε να είναι ευανάγνωστα τα δεδομένα του φύλλου εργασίας.

  4. Προχωρήσετε σε συγχώνευση της περιοχής κελιών A1:F1 και επιπλέον στοίχιση (οριζόντια) στο κέντρο του περιεχομένου των κελιών.

  Κλικ Μορφή – Συγχώνευση κελιών – Συγχώνευση όλων/οριζόντια

  5. Διατηρώντας την προηγούμενη επιλογή κελιών συγχωνεύστε με χρήση του πινέλου αντιγραφής μορφοποίησης την περιοχή κελιών A3:F3. Επαναλάβετε την διαδικασία για τα κελιά C2, D2.

  ? Σε περίπτωση που έχετε αποεπιλέξει την περιοχή κελιών A1:F1 επιλέξτε την εκ νέου.
  Κάντε κλικ στο κουμπί Αντιγραφή Μορφοποίησης της γραμμής εργαλείων και αμέσως μετά κλικ στο πρώτο εκ των κελιών της περιοχής που ζητείται

  Τι παρατηρείτε;

  6. Ακυρώστε (αναίρεση) την τελευταία ενέργεια και προχωρήστε στην συγχώνευση των κελιών C2, D2 με την βοήθεια του αντίστοιχου κουμπιού της γραμμής εργαλείων.

  7. Συνεχίστε εφαρμόζοντας στα ίδια κελιά (C2:D2) τις εξής μορφοποιήσεις γραμματοσειράς:

  Palatino Linotype 16 στ στοίχιση δεξιά έντονη γραφή ανοιχτό κόκκινο χρώμα

  8. Αντιγράψτε την παραπάνω μορφοποίηση στα συγχωνευμένα κελιά A1:F1 και A3:F3. Επαναφέρετε/διορθώστε την στοίχιση (κέντρο).

  9. Eφαρμόστε έντονη γραφή, γραμματοσειρά PT Serif χρώματος κυανού σκούρου και στοίχιση στο κέντρο στην πρώτη από τις περιοχές κελιών που δίνονται παρακάτω. Χρησιμοποιώντας το πινέλο μορφοποιήστε και τα υπόλοιπα κελιά.

  A4 : F4 A15 : F16 A2, A3

  10. Μετακινήστε το περιεχόμενο των κελιών A13, A14 στα κελιά A15 και A16 αντίστοιχα.

  11. Προχωρήστε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε το περιεχόμενο των κελιών Α15, Α16 να αναδιπλωθεί (σε νέα γραμμή). Προσαρμόστε κατάλληλα το πλάτος των στηλών.

  12. Στην περιοχή κελιών Α4:F4 εφαρμόστε:

  προσανατολισμό
  45ο
  στοίχιση (κάθετη)
  στη μέση
  χρώμα γεμίσματος
  ανοιχτό πορτοκαλί

  Κλικ Μορφή – Περιστροφή – Προσαρμοσμένη γωνία

  Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

  1. Πληκτρολογήστε το σχολικό έτος που διανύουμε στο κατάλληλο κελί του φύλλου εργασίας.

  2. Αντικαταστήστε τα ονόματα Νικόλαος και Νίκος με Πέτρος και Ιορδάνης.

  3. Διορθώστε το περιεχόμενο των κελιών της γραμμής 4 ώστε οι λέξεις να εμφανίζονται με τόνο.

  4. Επιλέξτε ένα κελί και εισάγετε σε αυτό το όνομα του σχολείου σας.

  5. Αλλάξτε το όνομα του αρχείου αντικαθιστώντας τις λέξεις ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ με Αποτελέσματα Επίδοσης.

  6. Μετονομάστε το φύλλο εργασίας δίνοντας το όνομα του μαθήματος που αφορούν οι συγκεκριμένες βαθμολογίες.

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

  Γ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

  Ανοίξτε το αρχείο Αποτελέσματα Επίδοσης.

  1. Δημιουργήστε γράφημα ράβδων που να απεικονίζει τα περιεχόμενα των κελλιών Α4:Α10 και C4:C10.

  2. Μετακινήστε το γράφημα σε κατάλληλη θέση στο φύλλο εργασίας.

  3. Προσθέστε τίτλο γραφήματος Βαθμολογία Α τριμήνου.

  4. Αλλάξτε το μέγεθος γραμματοσειράς σε 9 για όλο το γράφημα.

  5. Προσθέστε χρώματα της αρεσκείας σας στο γράφημα.

  6. Aλλάξτε την περιοχή δεδομένων του γραφήματος ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι βαθμολογίες όλων των μαθητών.

  7. Αλλάξτε τον τύπο του γραφήματος σε στήλες.

  8. Εισάγετε/Προσθέστε ένα νέο φύλλο εργασίας και ονομάστε το Γραφήματα.

  9. Μετακινήστε το γράφημα που δημιουργήσατε πριν στο φύλλο εργασίας Γραφήματα.

  10. Καθορίστε διαστάσεις και θέση του γραφήματος έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί (και να είναι ορατό) δίπλα του και δεύτερο γράφημα.

  11. Εισάγετε στο νέο φύλλο εργασίας γράφημα τύπου επιλογής σας στο οποίο να εμφανίζονται οι βαθμοί και των 3 τριμήνων όλων των μαθητών.

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

  Ανοίξτε το αρχείο Αποτελέσματα Επίδοσης.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΦΟΥΣ

 • Εισαγωγή 

  Στο μοντέλο παροχής υπηρεσιών νέφους, όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου. Οι υπηρεσίες νέφους παρέχονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο τελικός χρήστης δεν μπορεί να διακρίνει τεχνικές λεπτομέρειες. Η χρηστικότητα, η διαθεσιμότητα και η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών είναι το κύριο κριτήριο επιλογής τους.

  Με τον τρόπο αυτό οι υπηρεσίες διατίθενται πέρα από γεωγραφικά όρια και, συνήθως, μέσω σύνθετων δικτυακών υποδομών και υπολογιστικών συστημάτων. Ένα «σύννεφο» σκιάζει και καλύπτει όλες αυτές τις λεπτομέρειες.

  Α. Τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις υπηρεσίες νέφους συνοψίζονται στα παρακάτω:

  Εξυπηρέτηση κατ’ απαίτηση: άμεσα και χωρίς καθυστέρηση ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία, όταν το επιθυμήσει, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση.

  Ευρεία πρόσβαση στο δίκτυο: οι δυνατότητες είναι διαθέσιμες σε όλο το δίκτυο και είναι προσβάσιμες μέσα από σταθερούς μηχανισμούς και με οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή.

  Διαθεσιμότητα πόρων: η υπηρεσία χρησιμοποιεί πόρους όπως υπολογιστικό χρόνο και αποθηκευτικό χώρο, που μοιράζονται σε πολλούς χρήστες.

  Γρήγορη ευελιξία: η υπηρεσία μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα χωρίς πρόβλημα και να αντιμετωπίσει περιόδους ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου.

  Υπηρεσία μέτρησης: η υπηρεσία καταγράφει τη χρήση, ώστε ανάλογα με τη χρήση να γίνεται χρέωση ή βελτιστοποίηση της υπηρεσίας.

  Β. Με βάση τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οι εφαρμογές νέφους επιτυγχάνουν οικονομία κλίμακας. Η οικονομία κλίμακας επιτρέπει παροχή των εφαρμογών με μικρότερο κόστος σε χρήστες και εταιρείες, από το κόστος που οι ίδιοι οι χρήστες και οι εταιρείες θα έπρεπε να καταβάλουν, για να αγοράσουν, διαχειριστούν και χρησιμοποιήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και λογισμικό, προκειμένου να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

  Χρηστικότητα

  Σε όλη την Ευρώπη οι διοικήσεις ήδη χρησιμοποιούν το νέφος σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης είτε έπειτα από στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είτε μεμονωμένα από διοικητικές μονάδες. Οι εφαρμογές του νέφους, οι υπηρεσίες και οι υποδομές του χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις για τη διαχείριση βασικών εργασιών των διοικήσεων. Οι στόχοι είναι να αυξήσουν την παραγωγικότητα των τμημάτων τους, να διαχειριστούν τα κοινωνικά μέσα και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολίτες, και να ελέγχουν τις υπηρεσίες πληροφορικής.

  1. Εργαζόμενοι σε ομάδες: α) επισκεφτείτε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης λογισμικού γραφείου, β) υπολογίστε το κέρδος σε χρήματα και σε άλλους παράγοντες από την πλήρη εφαρμογή υπηρεσιών νέφους σε έναν απλό προσωπικό υπολογιστή και γ) καταρτίστε έναν πίνακα αποτύπωσης συμπερασμάτων.

  2. Υπάρχουν περιορισμοί στον όγκο των δεδομένων που μπορεί ένας φορέας να διαθέσει/ οργανώσει, χρησιμοποιώντας το νέφος υπηρεσιών;

 • Α. Δημιουργήστε .

  Β. Πραγματοποιήστε .

  Α. .

  B. “.

   

  Α.

  Β. .

  Υλοποιήστε όσα παρακάτω ζητούνται:

  Χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης (π.χ.google) αναζητήστε, πληροφορίες για την εφαρμογή υπηρεσιών νέφους iCloud. Καταγράψτε τα πιο σημαντικά κατά την γνώμη σας.

  Μεταβείτε στο περιβάλλον της εφαρμογής –https://www.icloud.com.

  Στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης σας εμφανίζεται ένα ερωτηματικό μέσα σε κυκλάκι. Μετακινήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω στο ερωτηματικό και κάντε κλικ.

  Το παράθυρο που εμφανίζεται έχει ως τίτλο οδηγός χρήσης iCloud. Με τη βοήθεια του οδηγού μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες που παρέχει το iCloud.

  Δημιουργήστε ένα λογαριασμό και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου που σας παρέχει η Apple πληκτρολογήστε το κείμενο που ακολουθεί:


   

  Ένα αρχαίο ναυάγιο περίµενε σιωπηλό επί αιώνες στα βάθη της θάλασσας των Αντικυθήρων να ανακαλυφθεί από µια οµάδα σφουγγαράδων από την Σύµη την άνοιξη του 1900. Στα 50 µέτρα βάθος, οι σφουγγαράδες διέκριναν ένα µέρος από τον σκελετό ενός πλοίου, µε όλο του το φορτίο. Ήταν µια ρωµαϊκή ολκάς µήκους 70µ. και πλάτους 25µ., η οποία ταξίδευε από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ρώµη, φορτωµένη µε θησαυρούς, αµφορείς και δεκάδες χάλκινα και µαρµάρινα αγάλµατα. Η ανακάλυψη προκάλεσε ενθουσιασµό. Με την βοήθεια Ελλήνων αρχαιολόγων πραγµατοποιήθηκε µια δύσκολη ενάλια ανασκαφή, που διήρκεσε έως το φθινόπωρο του 1901. Οκτώ µήνες αργότερα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης διέκρινε ανάµεσα στα ασβεστοποιηµένα κοµµάτια σκουριασµένου µπρούντζου ορισµένα θραύσµατα που, κατά τα φαινόµενα, αποτελούσαν τµήµατα ενός µηχανισµού.

  Επρόκειτο για τον περίφηµο Μηχανισµό των Αντικυθήρων, τον αρχαιότερο υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο οποίος εξακολουθεί να µας εκπλήσσει µε την πολυπλοκότητα, την ακρίβεια και την υψηλή τεχνολογία του.

  «Κατά την γνώµη µου, αποτελεί ένα από τα Θαύµατα του Κόσµου», σηµειώνει ο αστρονόµος Ιωάννης Σειραδάκης, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και µέλος της ελληνοβρετανικής ακαδηµαϊκής οµάδας που ασχολείται µε τον Μηχανισµό των Αντικυθήρων.

  «Ο Μηχανισµός των Αντικυθήρων», εξηγεί ο καθηγητής Σειραδάκης, «είναι ένας υπολογιστής µε την πλήρη σύγχρονη έννοια του όρου, δηλαδή δεχόταν δεδοµένα (input), έκανε υπολογισµούς µε βάση τα στοιχεία και παρουσίαζε το αποτέλεσµα σε επιστηµονικές κλίµακες. Πρόκειται, µάλιστα, για έναν υπολογιστή πολύ µεγάλης ακριβείας, η οποία µας έχει αφήσει έκπληκτους».

  «Γνωρίζαµε ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν φηµισµένοι φιλόσοφοι, ποιητές, αστρονόµοι. ∆εν ξέραµε όµως ότι ήταν και σπουδαίοι τεχνολόγοι. Αυτό το σηµείο µάς εξέπληξε», παρατηρεί ο καθηγητής Σειραδάκης.

  Κείμενο από συνέντευξη του καθηγητή Ιωάννη Σειραδάκη στην Λήδα Μπουζάλη


   

 • Υλοποιήστε όσα παρακάτω ζητούνται:

  Χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης αναζητήστε πληροφορίες για την εφαρμογή υπηρεσιών νέφους DropBox.

  Α.1 Μεταβείτε στην τοποθεσία https://www.dropbox.com/login.

  Θα δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό προκειμένου  να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή. Για το σκοπό αυτό συμπληρώστε:

  όνομα (First name), επώνυμο (Surname),

  διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (Εmail) που ήδη διαθέτετε και χρησιμοποιείτε,

  κωδικό (Password) -προσοχή: αφορά τον κωδικό που θα πληκτρολογείτε για είσοδο στην εφαρμογή Dropbox και όχι τον κωδικό του email σας

  Α. 2 Αφού συμπληρώσετε όλες τις πληροφορίες που ζητούνται θα πρέπει επιπλέον να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης (Dropbox Terms) και κατόπιν να κάνετε κλικ στην επιλογή Δημιουργία Λογαριασμού (Create Account).

  Εφ’ όσον όλα πήγαν καλά εμφανίζετε ένα νέο παράθυρο (ένδειξη ότι ο λογαριασμό σας δημιουργήθηκε) όπου σας προτείνετε να δοκιμάσετε κάποιες διαφορετικές εκδόσεις του Dropbox. Προβληματιστείτε με τις  επιλογές που προσφέρονται.

  Α.3 Επιλέξτε να συνεχίσετε με την βασική έκδοση των 2 GB που προσφέρεται δωρεάν.

  Continue with 2 GB Dropbox Basic plan ??? (Σε περίπτωση που ?”χαθήκατε” κάπου στην πορεία)

  Αποφύγετε για την συνέχεια, να απαντήσετε σε μια σειρά ερωτήσεων που (πιθανόν) εμφανίζονται και μην κατεβάσετε την εφαρμογή

  Α.4 Η χρήση από μέρους σας του Dropbox θα περιοριστεί στην δικτυακή έκδοση ???(Dropbox for the Web/Dropbox για τον ιστό).

  Α.5 Η αρχική οθόνη της εφαρμογής (επισκεφθείτε την) μετά την επιτυχή δημιουργία λογαριασμού φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί. Μελετήστε τις επιλογές που προσφέρονται (αριστερή στήλη) και μεταξύ των φακέλων που σας προτείνονται δημιουργήσετε (Create)  τους φακέλους για αποθήκευση φωτογραφιών και εγγράφων. Αγνοήστε (Dismiss) τους υπόλοιπους φακέλους κάνοντας κλικ στο κουμπί x.

  B.1 Μεταβείτε στην τοποθεσία https://www.dropbox.com/login  ? ?

  Β.2 Επιλέξτε Sign in with Google και πληκτρολογήστε όνομα χρήστη (Google email ή τηλέφωνο) αρχικά και κωδικό ακολούθως.

  B.3 Στο επόμενο παράθυρο η εφαρμογή σας ενημερώνει ότι προκειμένου να συνεχίσετε θα πρέπει να της επιτρέψετε να αποκτήσει Πρόσβαση στις επαφές σας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε πατώντας το κουμπί που εμφανίζει τον χαρακτήρα i μέσα σε κύκλο. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

  Αυτή η εφαρμογή ζητά άδεια για την εξής ενέργεια:

  Εμφάνιση και δημιουργία αντιγράφου των Επαφών Google

  Οι επαφές σας μπορεί να περιλαμβάνουν ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις και άλλες πληροφορίες σχετικά με τα άτομα που γνωρίζετε.

  Μελετήστε (πριν προχωρήσετε) την πολιτική απορρήτου και τους όρους παροχής υπηρεσιών της εφαρμογής Dropbox, όπως επίσης και το πως η Google σας εξασφαλίζει όταν κοινοποιείται δεδομένα του λογαριασμού σας σε άλλες εφαρμογές.

  Επιλέξτε Να επιτρέπεται για να συνέχισετε, Ακύρωση για να σταματήσετε την διαδικασία.

  B.4 Τα στοιχεία του λογαριασμού σας εμφανίζονται λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εφ’ όσον είστε σύμφωνοι προχωρείστε με την αποδοχή  των όρων χρήσης (αφού πρώτα τους μελετήσετε) και αμέσως μετά κλικ στην επιλογή Create and continue, προκειμένου να δημιουργηθεί ο λογαριασμός σας.

  B.5 Μεταξύ των επιλογών που προτείνονται στο επόμενο στάδιο προτιμήστε 2 GB Basic Plan. Αγνοήστε (αν εμφανιστεί στην οθόνη σας) την  προτροπή να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με την από μέρους χρήση της εφαρμογής και μην κατεβάσετε την εφαρμογή στον υπολογιστή σας.

  B.6 Μεταφερθείτε στην αρχική σελίδα της εφαρμογής. Μελετήστε τις επιλογές που προσφέρονται (αριστερή στήλη) και μεταξύ των φακέλων που σας προτείνονται δημιουργήσετε (Create)  εκείνους που μπορύν να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση φωτογραφιών και εγγράφων. Αγνοήστε (Dismiss) τους υπόλοιπους  κάνοντας κλικ στο κουμπί x.

  Πραγματοποιήστε είσοδο στην εφαρμογή DropBox (https://www.dropbox.com) με τα στοιχεία του λογαριασμού σας.

  Επιλέξτε Create – Folder (Δημιουργία φακέλου)

  Στο παράθυρο που εμφανίζεται δώστε ως όνομα φακέλου (Folder name) myProjects.

  Ο φάκελός σας δημιουργήθηκε.

  Συνεχίστε δημιουργώντας εντός του φακέλου myProject τους υποφακέλους Πληροφορική, Μαθηματικά και Γλώσσα.

  Μεταβείτε στον φάκελο Dropbox και δημιουργήστε ένα φάκελο με το ονοματεπώνυμό σας (Κεφαλαία και ελληνικά γράμματα). Επίσης τους φακέλους Backup Files, Personal και Μουσική.

  Α. Δημιουργήστε ένα φάκελο με όνομα myfiles.

  B. “Ανεβάστε” ένα αρχείο της επιλογής σας μεριμνώντας ώστε αυτό να αποθηκευθεί στον φάκελο που μόλις πριν δημιουργήσατε.

  Επιστρέψτε στο Dropbox και στο φάκελό σας επιλέξτε Upload-Upload files. Στο παράθυρο που εμφανίζεται  επιλέγετε δύο αρχεία (αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας) και Άνοιγμα. Τα αρχεία σας έχουν ανέβει στο Dropbox.

  Α. Για τον φάκελο myProjects επιλέξτε  Share.

  B. .

  Διαμοιρασμός Αρχείων

  Α. Προσκαλέστε τον χρήστη του οποίου η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι pervolisch@gmail.com να δει το περιεχόμενο του αρχείου σας. Συνοδεύστε την πρόσκλησή σας με ένα μικρό κείμενο μέχρι 20 λέξεις. 

  Β. Για κάθε φάκελο ή αρχείο παρέχεται η δυνατότητα αποστολής του σε άλλους χρήστες. Η λειτουργία αυτή, γνωστή ως διαμοιρασμός (sharing), πραγματοποιείται με το πάτημα του κουμπιού «share». Ο διαμοιρασμός μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους όπως αποστολή ενημερωτικού email μέσα από το dropbox ή αποστολή μιας διεύθυνσης ιστού ή ακόμη και ανάρτηση σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook.


  Άλλες εφαρμογές νέφους, όπως το Microsoft Onedrive (Εικόνα 13.4) και το Google Drive επιτρέπουν περαιτέρω καθορισμό των δικαιωμάτων που θα έχουν οι άλλοι χρήστες στα διαμοιραζόμενα αρχεία.

  Η εφαρμογή νέφους Dropbox δεν εμπίπτει στην κατηγορία των υπηρεσιών IaaS, παρόλο που παρέχει αποθηκευτικό χώρο. Το Dropbox εμπίπτει στην κατηγορία των υπηρεσιών SaaS, πρόκειται δηλαδή για εφαρμογή νέφους (Λογισμικό ως υπηρεσία).
  Η ίδια η εφαρμογή νέφους χρησιμοποιούσε παλιότερα την υπηρεσία νέφους αποθήκευσης αρχείων της Amazon, το Amazon S3, το οποίο εμπίπτει στην κατηγορία των υπηρεσιών IaaS. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, μια υπηρεσία να χρησιμοποιεί μια άλλη. Πολλές από τις δημοφιλείς εφαρμογές νέφους όπως το animoto, το edmodo και το scribd χρησιμοποιούν υπηρεσίες IaaS για την αποθήκευση του τεράστιου όγκου των αρχείων που χρησιμοποιούν.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1

ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 • ΟΔΗΓΙΕΣ

  Μελετήστε προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται και προχωρήστε στην εκπόνηση κάθε μιας από τις επιμέρους εργασίες που ακολουθούν. Παραδώστε την εργασία στην μορφή που σας υποδεικνύεται.

  Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

  Α.1 Κανόνες Ονομάτων αρχείων εργασιών

  Το όνομα του αρχείου της (κάθε) εργασίας θα είναι της μορφής:

  Όνομα_Επώνυμο_τμήμα_Εργασία_αριθμός

  όπου ως Όνομα, Επώνυμο και τμήμα αναγράφονται (τονισμένα) τα αντίστοιχα στοιχεία του/της μαθητή/τριας -χωρισμένα με τον χαρακτήρα _ (κάτω παύλα),

  και ο αριθμός αντικαθίσταται από τον αύξοντα αριθμό της εργασίας (με χρήση 2 ψηφίων) – π.χ στην πρώτη εργασία θα είναι 01, στην δεύτερη 02 κ.ο.κ.

  Α.2 Διαμόρφωση σελίδας

  ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΕΛΙΔΑΣ

  Επάνω: 2.8 cm, Κάτω: 2.3 cm

  Αριστερά: 1.8 cm, Δεξιά: 2 cm

  ΚΕΦΑΛΙΔΑ

  Θα πρέπει να εμφανίζεται κείμενο, όπως παρακάτω:

  Εφαρμογές Πληροφορικής Α τάξη – το σχολείο σας (κεφαλαία γράμματα)

  (ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ: Cambria, μεγέθος 12 στ., ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ: στοίχιση κέντρο)

  ΥΠΟΣΕΛΙΔΟ

  Θα πρέπει να εμφανίζεται στο κέντρο ο αριθμός σελίδας.

  Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

  Β.1 Στην αρχή της σελίδας εμφανίζεται εικόνα του σχολείου.

  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εικόνα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του σχολείου ή οποιαδήποτε άλλη εικόνα σχετική με το σχολείο.

  Β.2 Ακολουθεί ο τίτλος της εργασίας.

  TITΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  (ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ: Book Antiqua, μεγέθος 18 στ., έντονη γραφή, χρώμα μπλε ανοικτό ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ: στοίχιση κέντρο)

  Β.3 Αναγράφονται τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας που εκπόνησε την εργασία

  Όνομα και Επώνυμο μαθητή/τριας

  (ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ: Cambria, μεγέθος 14 στ., χρώμα απόχρωση πράσινου  ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ: στοίχιση κέντρο)

  Μαθητής/τρια …………..…………………………………………………………………………… (η τάξη, το σχολείο σας)

  Διεύθυνση email

  (ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ: Calimbri, μεγέθος 12 στ., χρώμα της επιλογής σας, στοίχιση κέντρο, πλάγια γραφή)

  Β.4 Ακολουθεί το κυρίως σώμα (περιεχόμενο) της εργασίας στο οποίο εφαρμόζονται οι μορφοποιήσεις που περιγράφονται.

  ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

  Georgia, μεγέθος 12 στ.

  ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

  Στοίχιση πλήρης,

  Απόσταση από την προηγούμενη παράγραφο (διάστημα πριν): Ναί

  Απόσταση από την επόμενη παράγραφο (διάστημα μετά): Όχι

  Απόσταση μεταξύ των γραμμών μιας παραγράφου (διάστιχο): μονό

  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  Επισήμανση: Δεν πρέπει να εμφανίζονται κενές γραμμές πουθενά στο κείμενο της εργασίας.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………..

  Β.5 Η εργασία ολοκληρώνεται με αναγραφή (αριθμημένη) της βιβλιογραφίας (αρχικά η ξενόγλωσση και έπειτα η ελληνική) ως εξής:

  Σε περίπτωση που για την εκπόνηση της εργασίας υλικό αντλήθηκε από οποιοδήποτε έντυπο μέσο (εφημερίδα, περιοδικό, βιβλίο) αναγράφονται (αριθμημένα) με τη σειρά: ονόματα συγγραφέων, έτος έκδοσης, τίτλος, αριθμοί σελίδων, εκδότης/ες, πόλη έκδοσης.

  Στην περίπτωση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν πηγές από το διαδίκτυο αναγράφονται οι αντίστοιχες διευθύνσεις.

  ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

  ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ: Times New Roman, μεγέθος 12 στ.

  ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ: αριστερή στοίχιση, διάστημα πριν 6 στ.

  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΟΧΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ,

  ΑΛΛΑ

  ΜΕΛΕΤΗ ΠΗΓΩΝ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

  και ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ

  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 • Τίτλος Εργασίας

  ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ – ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

  Περιγραφή

  Μελετήστε το κείμενο που ακολουθεί και περιγράψτε (με δικά σας λόγια) για ποιους λόγους η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου πιστεύει ότι η σύγκριση ανθρώπου – υπολογιστή επιφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα υπέρ του ανθρώπου. Το κείμενο της εργασίας σας πρέπει να είναι τουλάχιστο 200 λέξεων.

  Μερικές δεκαετίες πιο πριν, στα 1970, η πολυγραφότατη και διακεκριμένη παιδαγωγός Έλλη Αλεξίου θα αποδειχθεί ότι σκέφτεται πολύ πιο μπροστά από την εποχή της, τόσο βαθυστόχαστα και διαχρονικά ώστε να απαριθμήσει με ακρίβεια, σαφήνεια και επιτυχία τους λόγους της συντριπτικής ανωτερότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου:

  “Πρώτον: Ο νους του ανθρώπου είναι δημιουργικός.

  Ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος απαντά στις σοφίες που εμείς του βάλαμε μέσα. Από δικού του δε μπορεί να κάμει τίποτε. Είναι, άμα καθίσεις και το εξετάσεις, ένας καλός παπαγάλος. Κι ο παπαγάλος καταφέρνει και επαναλαμβάνει τις φράσεις που του μάθαμε…

  Δεύτερον: Ο άνθρωπος έχει πρωτοτυπία.

  Τρίτον: Ο άνθρωπος έχει το προνόμιο της διαίσθησης. Συχνά οσφραίνεται το καλό και το κακό προτού αυτό εκδηλωθεί.

  Τέταρτον: Ο ανθρώπινος νους έχει φαντασία. Μπορεί με το μυαλό του να φαντασθεί υπεράνθρωπα θαύματα.

  Πέμπτον: O άνθρωπος έχει εφευρετικότητα. Όταν κάπου σκοντάψει ψάχνει και βρίσκει άλλη λύση. Ενώ ο κακομοίρης ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος άμα σκοντάψει σκόνταψε.

  Έκτον: Ο άνθρωπος είναι συναισθηματικός. Χαίρεται ή πάσχει ανάλογα με το είδος των εντυπώσεων. Οι μηχανές είναι αναίσθητες.

  Έβδομον: Ο ανθρώπινος νους είναι ερευνητικός, έχει περιέργεια, ενδιαφέροντα

  Όγδοων: Ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος είναι έργο του ανθρώπινου νου και δεν είναι ο ανθρώπινος νους έργο του ηλεκτρονικού εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος νους έφτιαξε τα μεγάλα έργα της τέχνης: Όμηρος, Σαίξπηρ, Ραφαήλος, Πλάτων. Είναι άξιος ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος να πλησιάσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι; Εμείς τον σκεφτήκαμε και εμείς τον φτιάξαμε, για να μας υπηρετεί και να μας διευκολύνει. Και αυτό κάνει, είναι υπηρέτης μας.»

  Mην παραπλανάσαι λοιπόν. Με έναν υπολογιστή δεν είναι δυνατό να κάνεις διάλογο, αφού ο ουσιαστικός διάλογος δεν προϋποθέτει προδιαγεγραμμένες απαντήσεις. Ο διάλογος προϋποθέτει ανταλλαγή απόψεων. Ένας σκληρός δίσκος, μια μητρική κάρτα, μια ποσότητα μνήμης τυχαίας ή άμεσης προσπέλασης δεν έχουν άποψη. Αυτά  τα  ίδια  αποτελούν μια άποψη του δημιουργού τους. Ο  υπολογιστής  δεν  παίρνει  πρωτοβουλίες.  Αν δεν πάρει εντολή καταντά έπιπλο. Ο ουσιαστικός διάλογος έχει σα βασικότατο συστατικό στοιχείο την πρωτοβουλία έκφρασης γνώμης. Η μηχανή έχει σκοπό να υπηρετήσει τον άνθρωπο και τη ζωή του εν γένει, όχι όμως να τα αντικαταστήσει. Έτσι λοιπόν δε διαλέγεσαι με τον προσωπικό σου υπολογιστή, δίνεις μια άλλη διάσταση στα μοναχικά σου συναισθήματα. Και αυτό δεν είναι τόσο μεμπτό όσο φαίνεται, γιατί δε φταις εσύ για αυτά. Ίσως φταίει η νοοτροπία του συρμού που πολλές φορές αγνοεί τη συναισθηματική και πνευματική διάσταση του ανθρώπου. Εσένα ίσως σε έχει απωθήσει η άρχουσα αυτή νοοτροπία. Έτσι ζητάς καταφύγιο στην οθόνη, όπου μπορείς να φτιάξεις έναν κόσμο κατά βούληση. Όμως η αλήθεια παραμένει. Ό,τι κόσμο και να φτιάξεις δε θα είναι ο αληθινός. 

  Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Διάλεξε το δύσκολο δρόμο. Διάλεξε να αλλάξεις την άρχουσα νοοτροπία της σύγχρονής σου ζωής. Και ας μην έχεις ορατή στον ορίζοντα την τελική επιτυχία, αφού η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης κρύβεται μέσα στην έννοια της αδιάκοπης προσπάθειας. Κρύβεται στο κυνήγι του ακατόρθωτου, στο επίγειο όνειρο. Κι ας ξέρεις πως δε θα φτάσεις στην Ιθάκη, μπορείς να απολαύσεις και να κατανοήσεις τα μυστικά που κρύβει το απέραντο ταξίδι. Ένα ταξίδι του οποίου οι θιασώτες λίγες φορές φτάνουν στον προορισμό τους, στο μέρος για το οποίο ξεκίνησαν. Αξίζει να παλέψεις να είσαι εσύ ένας από αυτούς τους λίγους δικαιωμένους λοιπόν.”

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Μελετήστε προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται και προχωρήστε στην εκπόνηση κάθε μιας από τις επιμέρους εργασίες που ακολουθούν. Παραδώστε την εργασία στην μορφή που σας υποδεικνύεται.

 • Τίτλος Εργασίας

  Α. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ

  Περιγραφή

  Η εργασία θα στηριχθεί αποκλειστικά στις πηγές που παρατίθενται παρακάτω. 

  Μελετήστε τις πηγές λοιπόν και ξεχωρίστε τις πληροφορίες που αναφέρονται στα γεγονότα που περιγράφουν την εύρεση του ναυαγίου που οδήγησε στην ανακάλυψη του μηχανισμού.  Συνεχίστε αναζητώντας τις ενέργειες που ακολούθησαν για την ανέλκυση τόσο του μηχανισμού όσο και άλλων σημαντικών ευρημάτων. 

  Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα έγγραφο κειμένου, όπου θα περιγράφονται (με δικά σας λόγια) όλα τα παραπάνω.

  Το έγγραφο θα πρέπει να είναι μορφοποιημένο σύμφωνα με τις οδηγίες και θα αποτελείται από κείμενο τουλάχιστον 200 λέξεων. Το κείμενο θα συνοδεύεται από 2 (δύο) εικόνες του μηχανισμού.

  Ακολουθούν οι πηγές -κάντε κλικ στους συνδέσμους που ακολουθούν.

  ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

  Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο και η Ακρόπολις για την Αρχιτεκτονική. Χρησιμοποιώντας γρανάζια, μετέφερε τις θεωρητικές γνώσεις για τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων των αρχαίων Ελλήνων σε μια συσκευή εκπληκτικής τεχνολογίας, η οποία τις αναπαρήγαγε πιστά και με μεγάλη ακρίβεια. Ήταν μια μικρού μεγέθους συσκευή, όσο περίπου και το μέγεθος ενός σημερινού Laptop, που μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί στη ξηρά ή στη θάλασσα και χρησιμοποιείτο για τον υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών, στον ουρανό. Επίσης ήταν σε θέση να προβλέψει εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες της εποχής, θα μπορούσε εύκολα να καταταχθεί ισοδύναμα μεταξύ των επτά θαυμάτων της αρχαιότητας, δεδομένου ότι η γνώση που απαιτείται είναι ασφαλώς υψηλότερου επιπέδου και η κατασκευή του σαφώς δυσκολότερη από τις αντίστοιχες για το Φάρο της Αλεξάνδρειας ή το Ναό της Αρτέμιδος στη Έφεσο.

  Με την αποκωδικοποίηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων αναθεωρείται και ξαναγράφεται η ιστορία της Τεχνολογίας. Η μελέτη του μο ναδικού αυτού ευρήματος, που χρονολογείται πριν από δύο χιλιετίες, επιβεβαίωσε, όχι μόνο τις λιγοστές μέχρι τώρα γραπτές μαρτυρίες για τις άριστες γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων στις δαιδαλώδεις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, αλλά και την ικανότητά τους να εφαρμόζουν τις γνώσεις αυτές σε τεχνολογικές συσκευές, που ακόμα και σήμερα θα δυσκολευόμαστε να κατασκευάσουμε. Η μελέτη των θραυσμάτων, που ανασύρθηκαν από το βυθό της θάλασσας πριν από 100 περίπου χρόνια, έχει δώσει μια νέα διάσταση στο ζήτημα της εξέλιξης της Τεχνολογίας δια μέσου των αιώνων. Για την κατασκευή του πρέπει να συνεργάστηκαν δύο μεγαλοφυΐες: ένας άριστος γνώστης και ερευνητής της επιστήμης της Αστρονομίας και ένας ταλαντούχος τεχνίτης με πολύ καλές γνώσεις Μαθηματικών.

  Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΤΟΥ 1900

  Ας δούμε όμως πως εξελίχθηκε η ιστορία της ανακάλυψης και η μελέτη του Μηχανισμού:

  Τη Μεγάλη Τρίτη του έτους 1900, δηλαδή στις 4 Απριλίου, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ίσχυε στη χώρα μας μέχρι το 1923, Σύμιοι σφουγγαράδες, προερχόμενοι από την Αφρική, αναγκάστηκαν να αγκυροβολήσουν στα Αντικύθηρα λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής. Εκεί, ορμώμενοι είτε από επαγγελματική περιέργεια είτε για να μαζέψουν νηστίσιμα θαλασσινά, βούτηξαν και σε βάθος 40 – 50 μέτρων, ανακάλυψαν έναν από τους πιο διάσημους θησαυρούς της αρχαιότητας. Προς μεγάλη τους έκπληξη βρέθηκαν μπροστά σε ένα αρχαίο ναυάγιο, διάσπαρτο στο βυθό της θάλασσας σε μήκος τουλάχιστον 55 μέτρων (δηλαδή επρόκειτο για ένα τεράστιο καράβι), με πλούσιο περιεχόμενο. Λίγους μήνες αργότερα, το Νοέμβριο του 1900, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ξεκίνησε μια σειρά συστηματικών ενάλιων ανασκαφών, η οποία διήρκεσε μέχρι το Σεπτέμβριο του 1901. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ανασύρθηκαν σημαντικά ευρήματα πολλά από τα οποία εκτίθενται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών, όπως ο Έφηβος των Αντικυθήρων, ο περίφημος Φιλόσοφος των Αντικυθήρων, κ.α.. Ανασύρθηκαν και πολλά άλλα αγάλματα, ορειχάλκινα ή μαρμάρινα, σκεύη διατροφής και διασκέδασης (π.χ. μια μικρή λύρα), αμφορείς, ξύλινα τμήματα του πλοίου, κ.α. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Πιθανώς, όταν ανασύρθηκε έμοιαζε με ένα απολιθωμένο όγκο με δείγματα ορείχαλκου, στον οποίο υπήρχαν εμφανώς γρανάζια και γράμματα.

  Κατά τη δεκαετία του ’70, ο περιηγητής Jacques Cousteau συνέβαλε στην ανασκαφή με το σκάφος του «Καλυψώ» και ομάδα εκπαιδευμένων δυτών, μεταξύ των οποίων και ο (φοιτητής τότε) Λευτέρης Τσαβλίρης. Ιδιαίτερα χρήσιμη για τη χρονολόγηση του ναυαγίου ήταν η εύρεση νομισμάτων από την Πέργαμο, κοπής μεταξύ 86 – 67 π.Χ., μερικών αγαλματιδίων και η ανέλκυση ενός μεγάλου ξύλινου τμήματος του καραβιού.

  Επιμέλεια: Γιάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Αστρονομίας, Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

  Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μία από τις πιο σημαντικές μηχανικές εφευρέσεις στην ιστορία. Πρόκειται για ένα αστρονομικό μηχάνημα ακριβείας, με εκπληκτική μηχανική τελειότητα, τοποθετημένο σε ένα ξύλινο κιβώτιο με διαβαθμισμένες πλάκες στο εξωτερικό του. Eσωτερικά αποτελείτο από πάνω από 30 αλληλοεμπλεκόμενους οδοντωτούς τροχούς, έκκεντρα τοποθετημένους. Τους τροχούς, που ήταν οργανωμένοι επικυκλοειδώς, έθετε σε κίνηση, με διαφορετική ταχύτητα τον καθένα, ένας περιστρεφόμενος χειροκίνητος άξονας. ∆είκτες σύμφωνα με τις επιγραφές έδειχναν την πορεία του Ήλιου την πορεία και τις φάσεις της Σελήνης και των πλανητών στον ζωδιακό κύκλο. Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα.

  Πιο συγκεκριμένα το 1900 βρέθηκε από Συμιακούς σφουγγαράδες στην περιοχή “Πινακάκια” (κοντά στον όρμο Ποταμό) στα Αντικύθηρα το ναυάγιο ενός ρωμαϊκού πλοίου (Αρχαιολογική Εφημερίδα, Αθήνα 1902).

  Το πλοίο ήταν γεμάτο καλλιτεχνικούς θησαυρούς (αγάλματα, κοσμήματα, αμφορείς, έπιπλα κλπ) και θεωρείται ότι κατευθυνόταν από κάποιο λιμάνι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ή της Μικράς Ασίας προς την Ρώμη (Βαλ. Στάης, “Τα εξ Αντικυθήρων Ευρήματα”, Αθήνα 1905). Το ναυάγιο αυτό αποτέλεσε το 1901 μ.Χ. και την εγκαινίαση των, μεγάλης κλίμακας, ενάλιων ανασκαφών, με βαρύ όμως τίμημα: έναν νεκρό και δύο σφουγγαράδες – δύτες ανάπηρους (Εμμ. Στ. Λυκούδης, “Σελίδες”, Αθήνα 1920). Ανάμεσα στα ευρήματα του περίφημου “Θησαυρού των Αντικυθήρων” (που σήμερα μεγάλο μέρος του κοσμεί το Αρχαιολογικό μουσείο των Αθηνών) περιλαμβάνεται και το τεχνούργημα, το μοναδικό αστρονομικό όργανο που είναι γνωστό ως ο “Μηχανισμός των Αντικυθήρων”.

  Λίγο πριν από το Πάσχα, λοιπόν του 1900 ένα πλοίο με Συμιακούς σφουγγαράδες αναγκάζεται από τον καιρό να δέσει κοντά στα Αντικύθηρα. Οταν επιχειρείται κατάδυση, ένας από τους δύτες ανεβαίνει τρομοκρατημένος. Αυτό που τρόμαξε τον ∆ωδεκανήσιο σφουγγαρά ήταν τμήμα αγάλματος που “περίμενε την ανακάλυψή του” σχεδόν 2.000 χρόνια. Στο σημείο που οι σφουγγαράδες αναζητούσαν φυσικούς θησαυρούς υπήρχε βυθισμένος ένας θησαυρός άλλου είδους. Ενα ρωμαϊκό σκαρί που η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι γύρω στα 80 π.X. είχε αποπλεύσει ίσως από τη Μικρά Ασία (Βαλ. Στάης, “Τα εξ Αντικυθήρων Ευρήματα”, Αθήνα 1905) αλλά δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Πιθανότατα κατ’ εντολήν ρωμαίου εμπόρου ή πειρατή, το πλοίο ήταν φορτωμένο με θησαυρούς: κοσμήματα, μπρούντζινα και μαρμάρινα αγάλματα (μεταξύ αυτών ο Εφηβος των Αντικυθήρων) αλλά και ένα επιστημονικό όργανο απίστευτης πολυπλοκότητας.

  Ο ∆ωδεκανήσιος καπετάνιος, ∆ημήτριος Ελ. Κόντος ανέφερε την τυχαία ανακάλυψή του στις ελληνικές αρχές (τα ∆ωδεκάνησα ήταν υπό τουρκική κατοχή) και συμφώνησε με τον τότε υπουργό Παιδείας Σπυρίδωνα Στάη να θέσει τόσο το πλοίο του όσο και τους άνδρες του στην υπηρεσία των αρχαιολόγων έναντι αμοιβής (Αρχαιολογική Εφημερίδα, Αθήνα 1902). Το εγχείρημα, το οποίο διήρκεσε από το Νοέμβριο 1900 έως το Σεπτέμβριο 1901, δεν ήταν εύκολο: η κατάδυση στα περίπου 45 – 60 μέτρα όπου έκειτο το ναυάγιο ενείχε πολλούς κινδύνους. Ενας από τους άνδρες του Κόντου έχασε τη ζωή του, ενώ άλλοι δύο υπέστησαν σοβαρές βλάβες, μένοντας παράλυτοι, κατά τη διάρκεια της ανάσυρσης του θησαυρού (Εμμ. Στ. Λυκούδης, “Σελίδες”, Αθήνα 1920). H επιχείρηση, διήρκεσε ως τον επόμενο χειμώνα (1901), όταν οι καταιγίδες κατέστησαν αδύνατη την κατάδυση.

  Τα ανασυρθέντα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας για καθαρισμό και μελέτη.

  Με τα αγάλματα να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και συντηρητών, το υπόλοιπο του θησαυρού αφέθηκε στην άκρη για λίγο καιρό. Οκτώ μήνες μετά τη μεταφορά των ευρημάτων στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός Παιδείας Σπ. Στάης (και όχι ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης, ξάδελφος του παραπάνω, όπως αναφέρεται σε πολλά συγγράμματα στα μετέπειτα χρόνια, λόγω κάποιας σύγχυσης που υπήρξε με τα ονόματα), μαζί με τον έφορο των Αρχαιοτήτων του μουσείου εξέτασαν ένα σκουριασμένο μεταλλικό αντικείμενο το οποίο βρισκόταν μεταξύ των σκορπισμένων τεμαχίων αρχαιοτήτων. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι αυτό έφερε πληθώρα γραναζιών αλλά και επιγραφές στις επιφάνειες που διακρίνονταν κάτω από τη σκουριά και τις θαλάσσιες εναποθέσεις (εφημερίδα “Σκριπ”, 21/05/1902, εφημερίδα “Εστία”, 22/05/1902).

  Φράγκου Βασιλική, Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ιστορική Αναδρομή και Αστρονομικές Προεκτάσεις, Θεσσαλονίκη, 2010, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

  Κάντε κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί, μελετήστε το υλικό που σας ενδιαφέρει και ενσωματώστε το στην εργασία σας.

  https://www.huffingtonpost.gr

  Υλικό χρήσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εργασία σας.

  https://www.mixanitouxronou.gr

 • Τίτλος Εργασίας

  Β. ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ –ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  ΟΔΗΓΙΕΣ

  Η εργασία σας είναι να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία που αφορούν την εφημερίδα και  να υποβάλετε ολοκληρωμένο το άρθρο. Για το σκοπό αυτό αναλαμβάνεται ρόλο δημοσιογράφουσυντάκτηΔιευκρινίσεις ακολουθούν:

  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ & ΣΥΝΤΑΚΤΗ

  Όνομα εφημερίδαςτης επιλογής σας

  Διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου

  Τίτλος άρθρουηχυαίος, μία έως δύο λέξεις

  Ο τίτλος συνεχίζεταισύντομη περιγραφή

  Στοιχεία συντάκτη άρθρουτα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, email)

  Ημερομηνίακοντινή στην ημερομηνία ανακάλυψης του ναυαγίου

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΥ

  Σας δίνονται δύο στήλες στις οποίες μπορείτε να καταχωρήσετε το κείμενό σας και  ακόμη μία προκειμένου να αναφέρετε τα σημαντικότερα από τα ευρήματα του ναυαγίου διπλό κλικ για να προσθέσετε κείμενο και να το επεξεργαστείτε.

  ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ

  Επιπλέον, όσον αφορά το κείμενο του άρθρου η απόστασηριν και μετά) κάθε παραγράφου θα οριστεί στις 8 στ. (pt) και η απόσταση μεταξύ των γραμμών της παραγράφου στο 1.15. Τέλος θα πρέπει να διαμορφώσετε εκ νέου την κατακόρυφη στοίχιση ώστε το κείμενο κάθε στήλης να ξεκινά από την κορυφή και να αναδιπλώνεται προς τα κάτω.

  ΕΙΚΟΝΑ

  Η εικόνα στο μέσο και δεξιά της σελίδας θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία σχετική εικόνα του ναυαγίου δεξί κλικαντικατάσταση εικόνας (Replace Image) κ.λ.π.

  ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

  Τέλος, οι γραμματοσειρές που έχουν επιλεγεί παντού μέσα στο κείμενο δεν προσφέρονται για πρώτη σελίδα εφημερίδας. Θα πρέπει να αντικατασταθούν όλες. Το ίδιο και το χρώμα γεμίσματος που υπάρχει σε κάποια πλαίσια κειμένου.

 • Τίτλος Εργασίας

  Γ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ (1950-1980)

  Η εργασία θα στηριχθεί αποκλειστικά στην αξιοποίηση των πηγών που παρακάτω παρατίθενται. Το κείμενο της εργασίας θα αποτελείται από τουλάχιστον 400 λέξεις. Η εργασία θα περιλαμβάνει επιπλέον περίληψη μέχρι 50 λέξεις (θα εμφανίζεται πριν το κυρίως κείμενο). Μελετήστε προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται, προχωρήστε στην εκπόνηση και παραδώστε την εργασία στην μορφή που σας υποδεικνύεται.

  Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ

  Α.1 Κανόνες Ονομάτων αρχείων εργασιών

  Το όνομα του αρχείου της εργασίας θα είναι της μορφής:

  Όνομα_Επώνυμο_τμήμα_Εργασία_αριθμός

  όπου ως Όνομα, Επώνυμο και τμήμα αναγράφονται (τονισμένα) τα αντίστοιχα στοιχεία του/της μαθητή/τριας -χωρισμένα με τον χαρακτήρα _ (κάτω παύλα),

  και ο αριθμός αντικαθίσταται από τον αύξοντα αριθμό της εργασίας (με χρήση 2 ψηφίων) – π.χ στην πρώτη εργασία θα είναι 01, στην δεύτερη 02 κ.ο.κ.

  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  Συνίσταται να αποθηκεύετε το αρχείο σας όταν βρίσκεστε ακόμη στην αρχή της εργασίας (και όχι στο τέλος όπως εσφαλμένα γίνεται πολύ συχνά), και κατά τακτά χρονικά διαστήματα στη συνέχεια.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Α.2 Διαμόρφωση σελίδας

  ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΕΛΙΔΑΣ

  Επάνω: 2.6 cm, Κάτω: 2.1 cm

  Αριστερά: 2.3 cm, Δεξιά: 1.6 cm

  Α.3 Κεφαλίδα – Υποσέλιδο

  ΚΕΦΑΛΙΔΑ

  Θα πρέπει να εμφανίζεται κείμενο, όπως παρακάτω:

  Εφαρμογές Πληροφορικής Α τάξη – το σχολείο σας (κεφαλαία γράμματα)

  (ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ: Palatino Linotype, μεγέθος 13 στ., ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ: στοίχιση κέντρο)

  ΥΠΟΣΕΛΙΔΟ

  Θα πρέπει να εμφανίζεται στο κέντρο ο αριθμός σελίδας.

  Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ

  Β.1 Στην αρχή της σελίδας εμφανίζεται εικόνα του σχολείου.

  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εικόνα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του σχολείου ή οποιαδήποτε άλλη εικόνα σχετική με το σχολείο.

  Β.2 Ακολουθεί ο τίτλος της εργασίας.

  TITΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  (ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ: Arial Black, μεγέθος 16 στ., έντονη γραφή, χρώμα έντονο κόκκινο ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ: στοίχιση κέντρο)

  Β.3 Αναγράφονται τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας που εκπόνησε την εργασία

  Όνομα και Επώνυμο μαθητή/τριας

  (ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ: Calibri, μεγέθος 13 στ., χρώμα πορτοκαλί  ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ: στοίχιση κέντρο)

  Μαθητής/τρια …………..…………………………………………………………………………… (η τάξη, το σχολείο σας)

  Διεύθυνση email

  (ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ: Times New Roman, μεγέθος 11 στ., χρώμα σκούρο γκρι, στοίχιση κέντρο, πλάγια γραφή)

  Β.4 Ακολουθεί το κυρίως σώμα (περιεχόμενο) της εργασίας στο οποίο εφαρμόζονται οι μορφοποιήσεις που περιγράφονται.

  ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

  Book Antiqua, μεγέθος 12 στ.

  ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

  Στοίχιση πλήρης,

  Απόσταση από την προηγούμενη παράγραφο (διάστημα πριν): Όχι

  Απόσταση από την επόμενη παράγραφο (διάστημα μετά): Ναι

  Απόσταση μεταξύ των γραμμών μιας παραγράφου (διάστιχο): 1,5

  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  Επισήμανση: Δεν πρέπει να εμφανίζονται κενές γραμμές πουθενά στο κείμενο της εργασίας.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………..

  Β.5 Η εργασία ολοκληρώνεται με αναγραφή (αριθμημένη) της βιβλιογραφίας (αρχικά η ξενόγλωσση και έπειτα η ελληνική) ως εξής:

  Σε περίπτωση που για την εκπόνηση της εργασίας υλικό αντλήθηκε από οποιοδήποτε έντυπο μέσο (εφημερίδα, περιοδικό, βιβλίο) αναγράφονται (αριθμημένα) με τη σειρά: ονόματα συγγραφέων, έτος έκδοσης, τίτλος, αριθμοί σελίδων, εκδότης/ες, πόλη έκδοσης.

  Στην περίπτωση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν πηγές από το διαδίκτυο αναγράφονται οι αντίστοιχες διευθύνσεις.

  ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

  ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ: Arial, μεγέθος 12 στ.

  ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ: αριστερή στοίχιση, aπόσταση από την προηγούμενη παράγραφο (διάστημα πριν): Ναί

  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΟΧΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ,

  ΑΛΛΑ

  ΜΕΛΕΤΗ ΠΗΓΩΝ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

  και ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ

  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  page33image56846496

  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 48 ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

  Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

  Συνέντευξη του καθηγητή Ιωάννη Σειραδάκη στην Λήδα Μπουζάλη

  Ένα αρχαίο ναυάγιο περίμενε σιωπηλό επί αιώνες στα βάθη της θάλασσας των Αντικυθήρων να ανακαλυφθεί από μια ομάδα σφουγγαράδων από την Σύμη την άνοιξη του 1900. Στα 50 μέτρα βάθος, οι σφουγγαράδες διέκριναν ένα μέρος από τον σκελετό ενός πλοίου, με όλο του το φορτίο. Ήταν μια ρωμαϊκή ολκάς μήκους 70μ. και πλάτους 25μ., η οποία ταξίδευε από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ρώμη, φορτωμένη με θησαυρούς, αμφορείς και δεκάδες χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα. Η ανακάλυψη προκάλεσε ενθουσιασμό. Με την βοήθεια Ελλήνων αρχαιολόγων πραγματοποιήθηκε μια δύσκολη ενάλια ανασκαφή, που διήρκεσε έως το φθινόπωρο του 1901. Οκτώ μήνες αργότερα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης διέκρινε ανάμεσα στα ασβεστοποιημένα κομμάτια σκουριασμένου μπρούντζου ορισμένα θραύσματα που, κατά τα φαινόμενα, αποτελούσαν τμήματα ενός μηχανισμού.

  Επρόκειτο για τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον αρχαιότερο υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο οποίος εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με την πολυπλοκότητα, την ακρίβεια και την υψηλή τεχνολογία του.

  «Κατά την γνώμη μου, αποτελεί ένα από τα Θαύματα του Κόσμου», σημειώνει ο αστρονόμος Ιωάννης Σειραδάκης, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της ελληνοβρετανικής ακαδημαϊκής ομάδας που ασχολείται με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

  «Τα θραύσματα μας δίνουν μια σχετικά καλή εικόνα της αρχικής μορφής του μηχανισμού: αποτελείτο από ένα κουτί με “καντράν” στην εξωτερική του επιφάνεια, το οποίο περιείχε έναν μηχανισμό με οδοντωτούς τροχούς, δηλαδή τουλάχιστον 30 (πιθανώς 37) γρανάζια τοποθετημένα σε πολύπλοκη διάταξη. ∆ύο μπρούντζινες πλάκες στερεωμένες στο κουτί αποτελούσαν τα “πορτάκια” και προστάτευαν τον μηχανισμό, ο οποίος ήταν σε θέση να αναπαράγει αστρονομικά φαινόμενα με εξαιρετική ακρίβεια».

  «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», εξηγεί ο καθηγητής Σειραδάκης, «είναι ένας υπολογιστής με την πλήρη σύγχρονη έννοια του όρου, δηλαδή δεχόταν δεδομένα (input), έκανε υπολογισμούς με βάση τα στοιχεία και παρουσίαζε το αποτέλεσμα σε επιστημονικές κλίμακες. Πρόκειται, μάλιστα, για έναν υπολογιστή πολύ μεγάλης ακριβείας, η οποία μας έχει αφήσει έκπληκτους».

  Ο μηχανισμός χρησιμοποιείτο για τον ημερολογιακό προσδιορισμό των εποχών της σποράς και της συγκομιδής, υπολόγιζε τις μελλοντικές εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης, ενώ επιτελούσε επιπροσθέτως και κοινωνικό έργο, αφού προσδιόριζε τον χρόνο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και, εν γένει, των στεφανιτών αγώνων, των αγώνων δηλαδή στους οποίους το έπαθλο ήταν ο κότινος και όχι κάποιο χρηματικό βραβείο: άλλοι τέτοιοι αγώνες ήταν τα Πύθια, τα Νέμεα και τα Ίσθμια, σε αντίθεση με τα Παναθήναια, που ήταν αγώνες «χρηματίτες». Επιπλέον, ο μηχανισμός συνοδευόταν από εγχειρίδιο χρήσης με τρεις χιλιάδες ελληνικούς χαρακτήρες, οι οποίοι βρίσκονται χαραγμένοι στο εμπρός και στο πίσω μέρος του, καθώς και στα δύο «πορτάκια» του. «Με βάση το είδος της ελληνικής γραφής, εκτιμάται πως ο Μηχανισμός χρονολογείται ανάμεσα στο 150 και το 100 π.Χ.», επισημαίνει ο Ιωάννης Σειραδάκης, «και μαρτυρεί πολλά για τις εκτενείς γνώσεις της ελληνικής αστρονομίας της εποχής εκείνης».

  Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο στην ιστορία, επιτρέποντάς μας να δούμε συμπυκνωμένες τις αστρονομικές γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων και, μέσω εκείνων, τις γνώσεις των αρχαίων Βαβυλωνίων. Επιπλέον, μαρτυρά τις εξαιρετικές μαθηματικές και μηχανολογικές γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων.

  «Γνωρίζαμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν φημισμένοι φιλόσοφοι, ποιητές, αστρονόμοι. ∆εν ξέραμε όμως ότι ήταν και σπουδαίοι τεχνολόγοι. Αυτό το σημείο μάς εξέπληξε», παρατηρεί ο καθηγητής Σειραδάκης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ανώτερος κάθε άλλου ωρολογιακού μηχανισμού παρόμοιας πολυπλοκότητας που κατασκευάστηκε τα επόμενα χίλια χρόνια.

  Η πρώτη αναφορά της σημασίας του ευρήματος γίνεται από τον Βαλέριο Στάη σε εφημερίδα του Μαΐου του 1902. Στην συνέχεια, ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Θεοφανίδης προσπαθεί να κατασκευάσει ένα αντίγραφο, χωρίς όμως να μπορέσει να το ολοκληρώσει. Στα μέσα του 20ού αιώνα, o Derek de Solla Price πληροφορείται την ανακάλυψη του συστήματος οδοντωτών τροχών του 2ου αιώνα π.Χ., φτάνει αμέσως στην Ελλάδα και ξεκινά την μελέτη του, η οποία θα διαρκέσει 30 χρόνια. To 1959, δημοσιεύει το περίφημο άρθρο του με τίτλο « ́Ενας Αρχαίος Ελληνικός Υπολογιστής».  ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ, ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

  Ο Μηχανισμός είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο αστρονομικό όργανο με τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια, η πολυπλοκότητα του οποίου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν όλων των συ σκευών που κατασκευάστηκαν κατά την επόμενη χιλιετία. Κατασκευάστηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 2ου π.Χ. αιώνα, πιθανότατα στη Ρόδο, όπου την εποχή αυτή, άνθιζε η επιστήμη της Αστρονομίας. Στη Ρόδο πέθανε το 120 π.Χ. ο μεγαλύτερος αστρονόμος της αρχαιότητας, ο Ίππαρχος. Εκεί έζησε, επίσης, ο γνωστότατος Στωικός φιλόσοφος και αστρονόμος, Ποσειδώνιος ο Ρόδιος.

  Ο Derek de Solla Price ήταν ο πρώτος μελετητής του Μηχανισμού. Με τη συνεργασία του Χαράλαμπου Καράκαλου από το Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος» ο Price μελέτησε διεξοδικά το Μηχανισμό των Αντικυθήρων και το 1974 δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο στο περιοδικό Scientific American με τίτλο «Γρανάζια από τους Έλληνες». Στο άρθρο αυτό ισχυριζόταν ότι ο Μηχανισμός είναι ένα πολύπλοκο αστρονομικό όργανο, το οποίο μάλιστα περιείχε μια διάταξη τη γραναζιών, όπως αυτή που υπάρχει στα διαφορικά γρανάζια που χρησιμοποιούμε σήμερα στα αυτοκίνητα. Ο de Solla Price εργάστηκε πάνω από 30 χρόνια, μελετώντας το Μηχανισμό και στο άρθρο του αναφέρει επιγραμματικά ότι “είναι το παλαιότερο δείγμα επιστημονικής τεχνολογίας που διασώζεται μέχρι σήμερα και αλλάζει τελείως τις απόψεις μας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία”. Τη σκυτάλη από τον Price πήραν στις αρχές του 1980 οι Alan Bromley και Michael Wright. Η ομάδα αυτή, μετά από πολυετή μελέτη, απέρριψε την ύπαρξη του διαφορικού γραναζιού και εισήγαγε μερικές καινοτόμες ιδέες για τη χρήση του Μηχανισμού. Για παράδειγμα, πρότεινε ότι οι κλίμακες στην όπισθεν πλευρά του Μηχανισμού, περιλαμβάνει μία σπειροειδή έλικα και όχι ομόκεντρους κύκλους.

  Τι είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

  Πολλοί μελετητές καταπιάστηκαν με ζήλο και επιτυχία με τη μελέτη του από το 1903. Με τις πρώτες αναγνώσεις διαβάζουν ΗΛΙΟΥ ΑΚΤΙΝ…, και πιθανολογούν ότι είναι αστρονομικό όργανο, που ίσως ήταν για πλοήγηση. Οι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού Περικλής Ρεδιάδης (τότε ανθυποπλοίαρχος και καθηγητής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και μετέπειτα ναύαρχος και υπουργός οικονομικών), ο Κωνσταντίνος Ράδος, καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και έκτακτος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και λίγο αργότερα ο ναύαρχος και εγγονός του Θεοδ. Κολοκοτρώνη Ι. Θεοφανίδης, μελέτησαν διαδοχικά τον Μηχανισμό και διαπιστώνουν ότι είναι πολυπλοκότερος παντός γνωστού αστρολάβου. Έτσι συγκλίνουν στο ότι είναι ένα πολύπλοκο αστρονομικό μηχάνημα, που ίσως έδινε και τις θέσεις των πλανητών. Ο Ιωαννίδης έφτιαξε με επιτυχία και το πρώτο λειτουργικό ομοίωμα, ένα πολύπλοκο αστρονομικό ρολόι, που έδινε και την θέση των πλανητών.

  Ασφαλώς στις δεκαετίες που πέρασαν, πολλοί θαύμασαν τον Μηχανισμό στο Μουσείο. Εξαιρετικά σημαντικές μελέτες έκανε ο άγγλος Ντέρεκ ντε Σόλα Πράις, καθηγητής στην Αμερική, όπου άρχισε να ασχολείται με το μηχανισμό το 1951. Παίρνει τους φακέλλους με τις μελέτες του Ιωαννίδη και συνεργάζεται με τον Χαράλαμπο Καράκαλο, πυρηνικό φυσικό του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών Δημόκριτος. Οι Πράις και Καράκαλος με τη χρήση ακτινών Χ και ακτίνων γ, έκαναν ραδιογραφίες και ακτινογραφίες με ακτίνες γ, με μια συσκευή που έφτιαξε ο Καράκαλος. Τις αναλύουν με τη βοήθεια και της Αιμιλίας, συζύγου Καράκαλου, που μέτρησε τα δοντάκια των γραναζιών στις ακτινογραφίες και ανακαλύπτουν πολλά για την εσωτερική δομή του μηχανισμού. Φτιάχνουν ένα τρισδιάστατο λειτουργικό μοντέλο, βασισμένο σε στερεοσκοπικές ακτινογραφίες, δηλαδή ζεύγων ραδιογραφιών που επιτρέπουν με κατάλληλες διόπτρες να βλέπουμε στερεοσκοπικά το εσωτερικό του αντικειμένου που ακτινογραφήθηκε.
  Αργότερα ο Άγγλος φυσικός και ειδικός των μηχανικών εκθεμάτων του Μουσείου των Επιστημών στο Λονδίνο (Science Museum) κ. Μ. Τ. Ράιτ, ο αείμνηστος Αυστραλός καθηγητής Α. Μπρόμλευ και η κ. Ελένη Μάγκου, η χημικός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, χρησιμοποιούν αξονικές τομογραφίες που αναδεικνύουν πολλά μυστικά του Μηχανισμού, ενώ ο επιδέξιος κ. Ράιτ, εργάζεται επί έτη με αυτά τα δεδομένα και δημοσιεύει πολλά ενδιαφέροντα, για τον Μηχανισμό.

Permanent link to this article: http://pervolischool.edu.gr/computer-science/communications-network/internet/