Α – Μορφοποιήσεις γραμματοσειράς

HTML

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ 1

Μάθημα 1οΜάθημα 2ο

 • Έντονη γραφή

  <b> κείμενο </b>

  Αρχική πρόταση

  Είναι χαρακτηριστικό του καλλιεργημένου μυαλού να μπορεί να απολαύσει μια ιδέα χωρίς να την αποδεχθεί.

   

  Μορφοποίηση Html

  Είναι χαρακτηριστικό του <b>καλλιεργημένου μυαλού</b> να μπορεί να απολαύσει μια <b>ιδέα</b> χωρίς να την αποδεχθεί.

   

  Αποτέλεσμα στον φυλλομετρητή

  Είναι χαρακτηριστικό του καλλιεργημένου μυαλού να μπορεί να απολαύσει μια ιδέα χωρίς να την αποδεχθεί.

   

   

   

 • Υπογράμμιση

  <u> κείμενο </u>

  Αρχική πρόταση

  Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.

   

  Μορφοποίηση Html

  Δεν υπάρχει τίποτε πιο <u>άνισο</u> από την <u>ίση μεταχείριση</u> των ανίσων.

   

  Αποτέλεσμα στον φυλλομετρητή

  Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.

   

   

   

 • Πλάγια γραφή

  <i> κείμενο </i>

  Αρχική πρόταση

  Τίποτα απ’ όσα είναι δοσμένα από τη φύση δεν είναι χωρίς τάξη.

   

  Μορφοποίηση Html

  Τίποτα απ’ όσα είναι <i>δοσμένα από τη φύση</i> δεν είναι χωρίς <i>τάξη</i>.

   

  Αποτέλεσμα στον φυλλομετρητή

  Τίποτα απ’ όσα είναι δοσμένα από τη φύση δεν είναι χωρίς τάξη.

   

   

   

 • Πληκτρολογήστε το παρακάτω (αρχικό κείμενο) κείμενο και στη συνέχεια μορφοποιήστε το σύμφωνα με όσα σας υποδεικνύονται. Αφού ολοκληρώσετε εφαρμόστε επιπλέον μορφοποιήσεις της επιλογής σας.

  Όνομα αρχείου: Πίστη.html

  «Πως να πιστέψουν οι άπιστοι τι θάματα μπορεί να γεννήσει η πίστη; Ξεχνούν πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη, όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα. Τρομάζεις όταν, ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλαβαίνεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου, τρομάζεις… γιατί δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άνανδρες πράξεις σου, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους.

  Ξέρεις πως εσύ, όχι η μοίρα, όχι η τύχη, μήτε οι άνθρωποι γύρω σου, εσύ μονάχα έχεις, ό,τι και αν κάμεις, ό,τι και αν γίνεις ακέραιη την ευθύνη. Και ντρέπεσαι τότε να γελάς, ντρέπεσαι να περγελάς αν μια φλεγόμενη ψυχή ζητάει το αδύνατο. 

  Καλά πια καταλαβαίνεις πως αυτή’ ναι η αξία του ανθρώπου: να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο και να ‘ναι σίγουρος πως θα το φτάσει, γιατί ξέρει πως αν δε λιποψυχήσει, αν δεν ακούσει τι του κανοναρχάει η λογική, μα κρατάει με τα δόντια την ψυχή του κι εξακολουθεί με πίστη, με πείσμα να κυνηγάει το αδύνατο, τότε γίνεται το θάμα, που ποτέ ο αφτέρουγος κοινός νους δε μπορούσε να το μαντέψει: το αδύνατο γίνεται δυνατό». 

  Απόσπασμα από το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη  «Ο Καπετάν Μιχάλης»

  Όνομα αρχείου: Πίστη.html

  «Πως να πιστέψουν οι άπιστοι τι <b>θάματα</b> μπορεί να γεννήσει η πίστη; Ξεχνούν πως <u>η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη</u>, όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα. Τρομάζεις όταν, ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλαβαίνεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου, τρομάζεις… γιατί δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις <i>ασήμαντες ή άνανδρες πράξεις σου</i>, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους.
  Ξέρεις πως εσύ, <u><i>όχι η μοίρα, όχι η τύχη, μήτε οι άνθρωποι γύρω σου</u></i>, εσύ μονάχα έχεις,
  ό,τι και αν κάμεις, ό,τι και αν γίνεις ακέραιη την ευθύνη. Και ντρέπεσαι τότε να γελάς, ντρέπεσαι να περγελάς αν μια φλεγόμενη ψυχή ζητάει το αδύνατο. 
  Καλά πια καταλαβαίνεις <b><u>πως αυτή’ ναι η <i>αξία του ανθρώπου</i></u></b>: να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο και να ‘ναι σίγουρος πως θα το φτάσει, γιατί ξέρει πως αν δε λιποψυχήσει, αν δεν ακούσει τι του κανοναρχάει η λογική, μα κρατάει με τα δόντια την ψυχή του κι εξακολουθεί με πίστη, με πείσμα να κυνηγάει το αδύνατο, τότε γίνεται το θάμα, που ποτέ ο αφτέρουγος κοινός νους δε μπορούσε να το μαντέψει: <u><i><b>το αδύνατο</b> γίνεται <b>δυνατό»</b></u></i>.
  <i>Απόσπασμα από το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη</i>  «Ο Καπετάν Μιχάλης»

 • Καθορισμός γραμματοσειράς

  <font face = όνομα γραμματοσειράς>

  Διαθέσιμα ονόματα γραμματοσειρών

  Times New Roman, Comic Sans Ms, Verdana, Cambria, Cambria Math, Arial, Courier

  Αρχική πρόταση

  Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο Θεός παίζει ζάρια με το σύμπαν.

  Μορφοποίηση Html

  Δεν μπορώ να δεχθώ ότι <font face = Book Antiqua>ο Θεός παίζει ζάρια</font face> με το σύμπαν.

  Αποτέλεσμα στον φυλλομετρητή

  Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο Θεός παίζει ζάρια με το σύμπαν.

   

   

 • Επιλογή μεγέθους γραμματοσειράς

  <font size = αριθμός>προεπιλεγμένο μέγεθος γραμματοσειράς 4

  Αρχική πρόταση

  Το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος.

  Μορφοποίηση Html

  Το κράτος είναι φτιαγμένο για τον <font size = 5>άνθρωπο <font size = 4> και όχι ο άνθρωπος για το κράτος.

  Αποτέλεσμα στον φυλλομετρητή

  Το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος.

   

   

 • Ορισμός χρώματος γραμματοσειράς

  <font color = χρώμα>

  Διαθέσιμα χρώματα

  black, white, green, maroon, olive, navy, purple, gray, orange, red, yellow, blue, teal, lime, aqua, fuchsia, silver

  Στην ετικέτα font η αλλαγή οποιασδήποτε παραμέτρου face, size, color δεν απαιτεί ετικέτα τέλους 

  </font ……> αρκεί ο επαναπροσδιορισμός της με νέα τιμή παραμέτρου.

  Αρχική πρόταση

  Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προλαμβάνουν.

  Μορφοποίηση Html

  Οι <font color = olive>ευφυείς άνθρωποι</font color> λύνουν τα προβλήματα. <font color = orange>Οι μεγαλοφυείς τα προλαμβάνουν</font color>.

  Αποτέλεσμα στον φυλλομετρητή

  Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προλαμβάνουν.

   

   

 • Αφού πληκτρολογήσετε το κείμενο (πρωτότυπο ή μετάφραση) που ακολουθεί εφαρμόστε επιλεκτικά σε λέξεις ή φράσεις του κειμένου μορφοποιήσεις χρησιμοποιώντας τις ετικέτες που έχετε διδαχθεί.

  Όνομα αρχείου: Ύμνος στην Αγάπη.html

  Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον. Καὶ ἐὰν ἔχω προφητείαν καὶ εἰδῶ τὰ μυστήρια πάντα καὶ πᾶσαν τὴν γνῶσιν, καὶ ἐὰν ἔχω πᾶσαν τὴν πίστιν, ὥστε ὄρη μεθιστάνειν, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι. Καὶ ἐὰν ψωμίσω πάντα τὰ ὑπάρχοντά μου, καὶ ἐὰν παραδῶ τὸ σῶμά μου ἵνα καυθήσομαι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδὲν ὠφελοῦμαι.

  Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται, οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν, οὐ χαίρει τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ· πάντα στέγει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει.

  Ἡ άγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει· εἴτε δὲ προφητεῖαι, καταργηθήσονται· εἴτε γλῶσσαι, παύσονται· εἴτε γνῶσις καταργηθήσεται. Ἐκ μέρους δὲ γινώσκομεν καὶ ἐκ μέρους προφητεύομεν· ὅταν δὲ ἔλθη τὸ τέλειον, τότε τὸ ἐκ μέρους καταργηθήσεται.

  Ὄτε ἤμην νήπιος, ὡς νήπιος ἐλάλουν, ὡς νήπιος ἐφρόνουν, ὡς νήπιος ἐλογιζόμουν· ὅτε δὲ γέγονα ἀνήρ, κατήργηκα τὰ τοῦ νηπίου. Βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι, τότε δὲ πρόσωπον πρὸς πρόσωπον· ἄρτι γινώσκω ἐκ μέρους, τότε δὲ έπιγνώσομαι καθὼς καὶ ἐπεγνώσθην.

  Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ άγάπη.

  Αν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του. Και αν έχω το χάρισμα να προφητεύω και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ με τη δύναμη της ακόμη και τα βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε δεν είμαι τίποτε απολύτως.

  Και αν πουλήσω όλη την περιουσία μου για να χορτάσω με ψωμί όλους τους φτωχούς, και αv παραδώσω το σώμα μου για να καεί, αλλά αγάπη δεν έχω, τότε σε τίποτε δεν ωφελούμαι.

  Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει.Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει

  Αν υπάρχουν ακόμα προφητείες, θα έλθει μέρα που και αυτές θα καταργηθούν, αν υπάρχουν χαρίσματα γλωσσών και αυτά θα σταματήσουν, αν υπάρχει γνώση και αυτή θα καταργηθεί. Γιατί τώρα έχουμε μερική και όχι τέλεια γνώση και προφητεία· όταν όμως έλθει το τέλειο, τότε το μερικό θα καταργηθεί. Όταν ήμουν νήπιο, μιλούσα ως νήπιο, σκεφτόμουν ως νήπιο, έκρινα ως νήπιο. Όταν έγινα άνδρας, κατάργησα τη συμπεριφορά του νηπίου. Τώρα βλέπουμε σαν σε καθρέπτη και μάλιστα θαμπά, τότε όμως θα βλέπουμε το ένα πρόσωπο το άλλο πρόσωπο. Τώρα γνωρίζω μόνο ένα μέρος από την αλήθεια, αλλά τότε θα έχω πλήρη γνώση, όπως ακριβώς γνωρίζει και εμένα ο Θεός. Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η αγάπη.

  ΥΜΝΟΣ στην ΑΓΑΠΗ (Απ. Παύλου Α’ Κορ. ιγ΄)

Permanent link to this article: http://pervolischool.edu.gr/computer-science/communications-network/hypertext-markup-language-html/%ce%b1-format-font/