Αποφθέγματα

 

Μαθηματικά Αποφθέγματα


Άλγεβρα : Προέρχεται από την αραβική λέξη al-jebr που σημαίνει μεταφορά στο άλλο μέλος. Χρωστάει δηλαδή την ονομασία της στην γνωστή διαδικασία της επίλυσης πρωτοβάθμιων εξισώσεων. Στην πραγματικότητα al-jebr σημαίνει στα αραβικά "βάζω στη θέση του κάτι σπασμένο".
Οι πρακτικοί ορθοπεδικοί στις μουσουλμανικές χώρες εκείνη την εποχή χτυπούσαν λίγο στα αριστερά και λίγο δεξιά το σπασμένο πόδι μέχρι να έρθει στη θέση του. Μετά το έδεναν με δύο σανίδες πάνω και κάτω. Ο μαθηματικός Χουαρίσμι λοιπόν παρομοίαζε την τεχνική αυτή των ορθοπεδικών με τη διαδικασία επίλυσης μιας εξίσωσης. 
Μετακινούμε τους γνωστούς και αγνώστους όρους αριστερά και δεξιά μέχρι να έρθει στη θέση του ο άγνωστος και να καταφέρουμε να τον αποκαλύψουμε.
Οι δυτικοί έμποροι που είχαν συναλλαγές με τις αραβικές χώρες θαύμασαν τα κείμενα του Χουαρίσμι και τις μεθόδους του και τις έφεραν στην Ευρώπη.Τον 12ο ήδη αιώνα μ.Χ ο Χουαρίσμι ήταν μια διασημότητα στη Δύση. Από την παράφραση λοιπόν του al-jebr που χρησιμοποίησε ο Άραβας μαθηματικός πήρε το όνομά της η άλγεβρα που εγκαινιάστηκε στις αραβικές χώρες και πέρασε στην Ευρώπη. Η άλγεβρα λοιπόν δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα, γιατί απλούστατα γεννήθηκε στη Βαγδάτη!

Ντενί Γκετζ : Το θεώρημα του παπαγάλου.

 

«Μέχρι σήμερα στα απόκρυφα πεδία της τοπολογίας ή της αφηρημένης άλγεβρας , οι μαθηματικοί παρουσιάζουν πρώτα τα αξιώματα τους και κατόπιν προχωρούν , βήμα προς βήμα , στην οικοδόμηση των θαυμαστών θεωριών τους. Πρόκειται για την ηχώ του Ευκλείδη , είκοσι τρείς αιώνες μετά τον θάνατό του». 

William Dunham : Τα μεγάλα θεωρήματα των μαθηματικών

 

"το μηδέν είναι αδύναμο στην πρόσθεση , παντοδύναμο στον πολλαπλασιασμό και απαγορευμένο στη διαίρεση".

Ντενί Γκετζ : Το θεώρημα του παπαγάλου.

 

Ο άνθρωπος είναι ένα κλάσμα που αριθμητή έχει την πραγματική του αξία και παρονομαστή την ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Ο αριθμητής παραμένει ο ίδιος (δηλαδή η πραγματική αξία του ανθρώπου). Γι' αυτό όσο μεγαλύτερος είναι ο παρονομαστής (η ιδέα γι τον εαυτό του) τόσο μικρότερο είναι το κλάσμα (δηλαδή ο άνθρωπος).

Λέων Τολστόι. Ρώσος λογοτέχνης

 

Οι πρώτοι αριθμοί παίζουν κεντρικό ρόλο στη θεωρία αριθμών. Ειδικότερα κάθε αριθμός μετά το 1 είτε είναι πρώτος , είτε μπορεί αν γραφεί κατά μοναδικό τρόπο ως γινόμενο πρώτων αριθμών. Έτσι μπορούμε δικαίως να θεωρήσουμε τους πρώτους αριθμούς δομικούς λίθους των ακεραίων αριθμών. Υπό αυτήν την έννοια οι πρώτοι αριθμοί των μαθηματικών αντιστοιχούν με τα άτομα της στοιχειώδους χημείας και αξίζουν το ίδιο είδος ενδελεχούς ελέγχου.

William Dunham : Τα μεγάλα θεωρήματα των μαθηματικών.

 

Για να φανταστούμε τη χρησιμότητα των μαθηματικών στη ζωή μας αρκεί να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς μαθηματικά.

Λάο Τσε. Κινέζος φιλόσοφος.

 

 

Permanent link to this article: https://pervolischool.edu.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%b8%ce%ad%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/